line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 01 juni 2018

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Een miljoen Fransen stopten afgelopen jaar met roken / Tabakslobby slaagt erin Pakistaans wetsvoorstel af te zwakken / Steeds meer stranden in Spanje zijn rookvrij / Tabaksfabrikant probeert publieke opinie San Francisco te beïnvloeden / Geld is grootste motivatie voor Amerikanen om te stoppen met roken.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Frankrijk: Een miljoen Fransen stopten afgelopen jaar met roken
Het afgelopen jaar zijn een miljoen Fransen gestopt met roken. Het is voor het eerst in tien jaar dat er zoveel Fransen hun laatste peuk hebben uitgedrukt. Het onderzoek is uitgevoerd door Public Health France. Volgens het onderzoek zijn de toegenomen anti-rookmaatregelen de voornaamste reden waarom zoveel mensen zijn gestopt.
Lees meer bij de BBC

Pakistan: Tabakslobby slaagt erin wetsvoorstel af te zwakken
Tabakslobbyisten van Philip Morris en British American Tobacco hebben het voor elkaar gekregen om een Pakistaans wetsvoorstel over gezondheidswaarschuwingen af te zwakken. Het was de bedoeling dat waarschuwingen op tabaksverpakkingen verplicht 85% van het oppervlak zouden beslaan. Maar na een stevige lobbyactie van de tabaksindustrie is dat aangepast naar 50%. In Pakistan sterven jaarlijks 100.000 mensen aan de gevolgen van roken.
Lees meer in The Times of India

Spanje: Steeds meer stranden zijn rookvrij
Een steeds groter aantal Spaanse stranden worden rookvrij gemaakt. Met posters worden strandgangers erop gewezen dat er niet gerookt mag worden. Mensen die toch een sigaret opsteken kunnen een boete krijgen.
Lees meer bij The Leader

Verenigde Staten: Tabaksfabrikant probeert publieke opinie te beïnvloeden
Tabaksfabrikant R.J. Reynolds heeft 12 miljoen dollar geïnvesteerd in een campagne die de inwoners van San Francisco ervan moet overtuigen dat ze tegen een verbod op ‘smaaktabak’ moeten stemmen. Dit verbod moet tabaksproducten met lekkere smaakjes uit de schappen halen, zodat jongeren niet verleid zullen worden om met roken te beginnen. Als het aan de tabaksfabrikant ligt, blijven deze producten gewoon beschikbaar.
Lees meer bij This is Money

Verenigde Staten: Geld is grootste motivatie om te stoppen met roken
Uit een nieuw onderzoek dat is gepubliceerd in The New England Journal of Medicine blijkt dat mensen het meest gemotiveerd zijn om te stoppen met roken als ze weten dat ze een geldbeloning krijgen. Het onderzoek is uitgevoerd in een werksetting waarin werkgevers proberen hun werknemers aan te moedigen te stoppen met roken. Het uitdelen van e-sigaretten of van rookstopmiddelen waren niet zo succesvol als een geldbeloning.
Lees meer bij Reuters

tags:  buitenland