line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 18 mei 2018

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Roken en drinken zijn grootste bedreigingen voor menselijk welbevinden/ Imperial gaat zich op e-sigaret te richten / Speciaal centrum in Amerika geopend om kanker bij LHBT-groep te verminderen / Zuid-Afrikanen die in het openbaar roken mogelijk de gevangenis in / Overheid Canada voert plain packaging in / Overheid Qatar voert anti-rookmaatregelen in.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Mondiaal: Roken en drinken zijn grootste bedreigingen voor menselijk welbevinden
Uit een overzicht dat het wetenschappelijke blad Addiction heeft gemaakt, blijkt dat van alle verslavende middelen roken en drinken de grootste bedreiging vormen voor het menselijk welbevinden. Roken is daarbij de belangrijkste boosdoener. Wereldwijd rookt een op de zeven volwassenen (15,2%).
Lees meer bij Medical Xpress

Groot-Brittannië: Imperial gaat zich op e-sigaret te richten
Imperial Brands, een van de grootste tabaksfabrikanten ter wereld, heeft bekend gemaakt dat ze een gedeelte van haar bedrijf (dat een waarde heeft van 2 miljard pond) wil verkopen om zich daarna beter op de markt voor e-sigaretten te richten. Wereldwijd dampen er nu 30-50 miljoen mensen en Imperial wil een gedeelte van die groeiende markt kunnen bedienen.
Lees meer bij Mail on Sunday

Verenigde Staten: Speciaal centrum geopend om kanker bij LHBT-groep te verminderen
In Salt Lake City, Utah heeft het Huntsman Cancer Institute een speciaal centrum geopend dat HOPE (Health Outcomes and Population Equity) heet. Dit centrum gaat zich richten op het voorkomen van kanker onder minderheden als homo- en biseksuelen (LHBT). Bijna tien miljoen dollar wordt uitgetrokken voor het onderzoeken hoe tabaksgebruik bij deze groep verminderd kan worden.
Lees meer bij Scienmag

Zuid-Afrika: Mensen die in het openbaar roken mogelijk de gevangenis in
Uit een nieuw wetsvoorstel blijkt dat de Zuid-Afrikaanse overheid wil dat mensen die in het openbaar roken, opgepakt kunnen worden en voor drie maanden de gevangenis in gaan. Werkgevers die hun werknemers niet goed tegen tabaksrook beschermen, kunnen zelfs een jaar gevangenisstraf krijgen. De overheid hoopt roken zo verder uit te bannen en te ontmoedigen.
Lees meer bij Business Insider

Canada: Overheid voert plain packaging in
Tabaksproducten moeten voortaan in Canada in gestandaardiseerde verpakkingen zonder merkopdrukken zitten. Met de invoering van deze plain packaging maatregel hoopt de Canadese overheid roken minder verleidelijk te maken voor jongeren.
Lees meer bij Strategy Online

Qatar: Overheid voert anti-rookmaatregelen in
Het ministerie voor Volksgezondheid in Qatar heeft bekend gemaakt dat roken in publieke ruimtes en in auto’s met minderjarigen aan boord verboden zal worden. Ook zal er een campagne worden gestart om de inwoners van Qatar op de gevaren van roken te wijzen. Momenteel zegt 37% van de inwoners boven de 15 jaar in Qatar te roken. Dat percentage moet naar beneden, vindt de overheid.
Lees meer bij The Peninsula

tags:  buitenland