line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 20 april 2018

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Britse kinderen zien nog veel te vaak roken op tv / Indonesische boeren gebruiken groot gedeelte bestedingsruimte voor tabak / Verhoging accijns kan aantal Ugandese rokers verminderen / Amerikaanse Duke University wordt rookvrij / Overheid Solomon Eilanden overweegt tweede tabaksfabriek / Reynolds haalt Vuse Vibe terug van Amerikaanse markt.


De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Groot-Brittannië: Kinderen zien nog veel te vaak roken op tv
Volgens gezondheidsexperts worden kinderen nog veel te vaak geconfronteerd met roken op televisie en in films. Zo wordt er veel gerookt in de populaire tv-serie Love Island en bevatten 86% van de films die dit jaar voor een Oscar zijn genomineerd iemand die rookt. In Darkest Hour speelt Gary Oldman bijvoorbeeld een bijna voortdurend sigaar rokende Winston Churchill. Zien roken, doet roken, stellen de experts. Kinderen en jongeren krijgen een beeld voorgeschoteld alsof roken stoer is, in een fase van hun leven waarin ze daar gevoelig voor zijn.
Lees meer in The Guardian

Indonesië: Boeren gebruiken groot gedeelte bestedingsruimte voor tabak
Zo’n 13,7 % van het geld dat Indonesische boeren te besteden hebben om in hun levensonderhoud te voorzien, gaat op aan tabak. Dat blijkt uit een enquête die is uitgevoerd onder 180 boeren in de Garut District (West Java). Van deze boeren rookte maar liefst 78 %. Als het deze arme boeren lukt om te stoppen met roken, hebben ze meer geld te besteden aan eten.
Lees meer bij de Asian Correspondent

Uganda: Verhoging accijns kan aantal rokers verminderen
Uit een nieuw onderzoek dat is uitgevoerd door de in Kampala gevestigde denktank The Economic Policy Research Centre (EPRC) blijkt dat een accijnsverhoging van 70% het aantal rokers drastisch zal verminderen. De overheid van Uganda kan op deze manier roken minder verleidelijk maken.
Lees meer in The Independent

Verenigde Staten: Duke University wordt rookvrij
De Duke University in Durham, North-Carolina, wordt rookvrij. Tabak mag er niet meer gerookt of verkocht worden. Opmerkelijk nieuws, ook omdat deze universiteit is opgericht door de Duke familie, die hun fortuin juist met tabak hebben vergaard. De directeur van de universiteit zei dat de stap (die in 2020 in zal gaan) nodig is om de gezondheid van studenten en medewerkers te beschermen.
Lees meer in de News Observer

Solomon Eilanden: Overheid overweegt tweede tabaksfabriek
De minister voor Volksgezondheid op de Solomon Eilanden overweegt een licentie af te geven aan tabaksfabrikant Oceanic Oasis. De fabrikant is nu actief op de eilanden door tabak te importeren, maar wil het nu ook op de eilanden zelf gaan produceren. De minister zei dat Oceanic Oasis alleen een licentie krijgt als de tabaksfabrikant zich aan de geldende tabakswet houdt.
Lees meer bij SIBC

Verenigde Staten: Reynolds haalt Vuse Vibe terug van markt
Tabaksfabrikant R.J. Reynolds heeft om veiligheidsredenen de Vuse Vibe teruggehaald. De batterijen van deze e-sigaret werken niet goed, waardoor het apparaatje oververhit raakt en de kans bestaat dat ze in de fik vliegt.
Lees meer bij AP

tags:  buitenland