line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 23 maart 2018

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Amerikaanse FDA wil menthol- en smaakjessigaretten aan banden leggen / Tabaksindustrie Duitsland wil overkoepelende lobbyorganisatie oprichten / Netflix bekritiseerd om te veel rook scènes in series / Japan Tobacco International koopt Russische sigarettenfabriek / ILO stelt beslissing over aannemen tabakssubsidies opnieuw uit.


De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Verenigde Staten: FDA wil menthol en smaakjessigaretten aan banden leggen
De Amerikaanse Food and Drug Administration wil onderzoeken op welke manier een verbod op smaakjes in tabaksproducten en e-sigaretten kan bijdragen aan het stoppen met roken. De FDA wil een balans proberen te vinden, omdat sommige smaakjes in e-sigaretten aantrekkelijk kunnen zijn voor volwassenen die over willen stappen van sigaretten op een minder schadelijk product.
Lees meer bij CNBC

Duitsland: Tabaksindustrie wil overkoepelende lobbyorganisatie oprichten
Tabaksfabrikanten in Duitsland hebben het moeilijk omdat er steeds meer regelgeving komt die tabaksgebruik ontmoedigt. Daarom wil men nu een lobbyorganisatie oprichten die de stem van de industrie luid en duidelijk kan vertegenwoordigen. De lobbygroep moet zowel kleine verkopers als Duitse fabrikanten én tabaksmultinationals gaan vertegenwoordigen.
Meer in Handelsblatt

Mondiaal: Netflix bekritiseerd om te veel rook scènes in series
Televisieseries op Netflix laten twee keer zo vaak een scène zien waarin gerookt wordt dan ‘gewone’ kabelzenders, blijkt uit een onderzoek van de Truth Initiative. Dat moet stoppen, vinden anti-rookorganisaties omdat de zender daarmee roken normaliseert. Netflix heeft gezegd geïnteresseerd te zijn in het onderzoek.
Lees meer bij The Guardian

Rusland: Japan Tobacco International koopt sigarettenfabriek
Japan Tobacco International is een van de grootste tabaksfabrikanten ter wereld. Door teruglopende sigarettenverkoop in Japan, zoekt het naar andere markten om over te nemen. Daarom heeft het Donskoy Tabak, de vierde grootste tabaksfabriek van Rusland, opgekocht voor 1,3 miljard euro opgekocht. Daarmee krijgt ze een marktaandeel van veertig procent van de Russische sigarettenmarkt in handen.
Lees meer in The Mail on Sunday

Mondiaal: ILO stelt beslissing over aannemen tabakssubsidies opnieuw uit
Opnieuw is de International Labour Organization in het nieuws omdat ze maar geen knoop kan doorhakken over het aannemen van tabakssubsidies. Eerst zou ze het contact met Japan Tobacco International verbreken, toen werd dat teruggedraaid, vorige week werd het opnieuw geagendeerd, maar nu is die beslissing wederom uitgesteld.
Lees meer bij IPS News

tags:  buitenland