line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 16 maart 2018

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: heat-not-burn-producten schadelijker dan gedacht / WHO wil dat ontwikkelingslanden FCTC implementeren / 190 organisaties roepen ILO op contact met tabaksindustrie te verbreken / Anti-rookactivisten in arme landen worden bedreigd.

De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Verenigde Staten: heat-not-burn-producten schadelijker dan gedacht
Uit een nieuw onderzoek van de University of California blijkt dat Heat-not-Burn-producten zoals de IQOS van Philip Morris gevaarlijker zijn dan de fabrikant zelf heeft aangegeven. Aangetoond is dat gebruikers vaker én dieper gaan inhaleren om meer nicotine binnen te krijgen.
Lees meer bij The Guardian

Ook heeft Groot-Brittannië bekend gemaakt een aparte belasting in te voeren op Heat-not-Burn-producten, omdat ze tabak bevatten. Omdat er minder tabak in zit als in gewone sigaretten wordt er wel nagedacht over een apart tarief.
Lees meer in The Telegraph

Mondiaal: WHO wil dat ontwikkelingslanden FCTC implementeren
De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft ontwikkelingslanden opgeroepen vaart te maken met de implementatie van het internationale anti-rookverdrag FCTC. Meer dan 180 landen hebben het verdrag al ondertekend. Door de anti-rookmaatregelen in eigen wetgeving te implementeren, kunnen zij de rookepidemie terugdringen. De tabaksindustrie probeert in ontwikkelingslanden meer mensen aan het roken te krijgen omdat juist daar de regelgeving nog niet zo streng is.
Lees meer bij Joy Online

Mondiaal: 190 organisaties roepen ILO op contact met tabaksindustrie te verbreken
De International Labour Organisation kan maar niet loskomen van de tabaksindustrie. Eerst besloot ze de samenwerking met Japan Tobacco International op te zeggen, maar ze draaide haar beslissing terug. Nu staat de samenwerking opnieuw op de agenda om te bespreken. 190 organisaties hebben de ILO nu opgeroepen om definitief van het tabaksgeld af te zien.
Lees meer bij Unfair Tobacco

Mondiaal: Anti-rookactivisten in arme landen worden bedreigd
In arme landen worden anti-rookactivisten regelmatig bedreigd en zelfs aangevallen. Het blijft niet bij incidenten, het geweld is structureel en er wordt niets tegen gedaan. Er zijn zelfs doden gevallen.
Lees meer in The New York Times

 

tags:  buitenland