line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 09 maart 2018

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Michael Bloomberg investeert 20 miljoen in waakhond tegen tabaksindustrie / Brexit kan deur openzetten voor de tabakslobby in Schotland / Accijnsverhoging kan Chinese jongeren van roken afhelpen / Raad van Arabische Ministers voor Volksgezondheid roept op tot anti-rookmaatregelen.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Mondiaal: Michael Bloomberg investeert 20 miljoen in waakhond tegen tabaksindustrie
Bloomberg Philantropies heeft 20 miljoen dollar toegezegd aan een organisatie die de tabaksindustrie zeer strikt in de gaten gaat houden. In de woorden van Bloomberg zal de organisatie “misleidende tactieken en het ondermijnen van de volksgezondheid door de tabaksindustrie zeer agressief gaan monitoren.” Bloomberg heeft besloten om de organisatie op te richten nadat Philip Morris bekend maakte de Foundation for a Smoke-Free World te gaan financieren.
Lees meer in The Guardian

Schotland: Brexit kan deur openzetten voor de tabakslobby
Anti-rookorganisatie ASH Scotland heeft gewaarschuwd voor het toenemen van de tabakslobby in Schotland na de Brexit. Doordat er nieuwe handelsverdragen gesloten moeten worden, zal de tabakslobby openingen zoeken om zich te doen gelden en haar eigen belang te dienen.
Lees meer bij The Herald

China: Accijnsverhoging kan jongeren van roken afhelpen
Door pakjes sigaretten met een accijnsverhoging duurder te maken, zou China het aantal rokende jongeren terug kunnen dringen. Pakjes zouden tussen de 20 en 29 Yuan (omgerekend 2,54 en 3,69 euro) moeten gaan kosten. Uit onderzoek van de University of International Business and Economics blijkt dat 78% van Chinezen het met zo’n accijnsverhoging eens is.
Lees meer bij de South China Morning Post

Arabische Wereld: Raad van Ministers voor Volksgezondheid roept op tot anti-rookmaatregelen
De Arabische Raad van Ministers voor Volksgezondheid, waarin ministers van verschillende Arabische landen zitting in hebben, heeft het advies afgegeven om strengere anti-rookmaatregelen in te gaan voeren om roken onder jongeren terug te dringen. Het gaat om rookverboden in de openbare ruimtes en om advertentieverboden.
Lees meer bij Ashaq Al-Aswat

 

tags:  buitenland