line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 23 februari 2018

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Britse online tabaksverkopers omzeilen reclameverbod / Tabaksindustrie VS moet schadevergoeding van 17,5 miljoen dollar betalen / Amerikaans onderzoek toont aan dat roken onafhankelijk van hoeveelheid sigaretten dodelijk is / 200.000 mensen voor rookverbod in Oostenrijk / Ierse ex-minister pleit voor uitbreiding rookverbod / Minister van Financiën Singapore maakt accijnsverhoging bekend / BAT waarschuwt overheid Kenya dat accijns slecht is voor hun omzet / Tabaksboeren in Macedonië krijgen meer overheidssubsidie.


De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Groot-Brittannië: Online tabaksverkopers omzeilen reclameverbod
Facebook heeft een Marktplaats-app waar spullen op verkocht kunnen worden, maar waar ook reclameverboden en verkoopverboden zijn ingesteld. De online verkopers van tabaksproducten omzeilen deze restricties door straattaal te gebruiken, bewust spellingsfouten in merknamen te plaatsen en advertenties in buitenlandse talen op te stellen. Zo hopen ze klanten alsnog te kunnen bereiken.
Lees meer bij The Sunday Times.

Verenigde Staten: Tabaksindustrie moet schadevergoeding van 17,5 miljoen dollar betalen
De jury van een rechtbank in Miami, Florida, heeft besloten dat R.J. Reynolds en Philip Morris wel degelijk schuldig zijn aan de dood van rokers. Zij moeten 17,5 miljoen dollar schadevergoeding betalen. Waarschijnlijk zullen nog meer rokers en hun familieleden een schadevergoeding krijgen.
Lees meer bij Pharmiweb.

Verenigde Staten: Roken is onafhankelijk van hoeveelheid sigaretten dodelijk
Roken is al dodelijk als je één sigaret per dag rookt, blijkt uit een nieuw onderzoek. Vergeleken met mensen die niet roken hebben mensen die zelfs maar één sigaret per dag roken, twee keer zoveel kans om vroegtijdig te overlijden.
Lees meer bij Medical Xpress.

Oostenrijk: 200.000 mensen voor rookverbod
Een petitie die de overheid oproept om een rookverbod in horeca in te stellen is door meer dan 200.000 Oostenrijkers ondertekend. De nieuwe rechtse regering heeft er juist voor gekozen het rookverbod per mei op te heffen.
Lees meer bij Reuters.

Ierland: Ex-minister pleit voor uitbreiding rookverbod
Nu er in restaurants niet meer gerookt mag worden, kun je in de zomer nergens meer buiten een hapje eten zonder sigarettenrook te inhaleren. Dat stelt de ex-minister van Volksgezondheid Dr. James Reilly. Hij pleit daarom voor een uitbreiding van het rookverbod: nergens meer roken waar mensen aan het eten zijn.
Lees meer bij Buzz.

Singapore: Minister van Financiën maakt accijnsverhoging bekend
Tabaksproducten zullen in 2018 in Singapore 10 procent meer accijns bevatten. Dat heeft de Minister voor Financiën bekend gemaakt. De overheid wil met het duurder maken van tabak het roken onder de bevolking van Singapore ontmoedigen.
Lees meer bij The Straits Times.

Kenya: BAT waarschuwt overheid dat accijns slecht voor hun omzet is
De Kenyaanse overheid wil met accijnsverhogingen roken ontmoedigen en tegelijkertijd de staatskas spekken. British American Tobacco heeft tegen de overheid gezegd dat accijnsverhogingen slecht zijn voor hun bedrijfsvoering en dat is volgens BAT nadelig voor de inkomsten van veel Kenyanen.
Lees meer bij Business Daily.

Macedonië: Tabaksboeren krijgen meer overheidssubsidie
De Macedonische minister voor Landbouw heeft bekend gemaakt dat tabaksboeren een hogere overheidssubsidie kunnen krijgen als ze betere kwaliteit tabak leveren. 23.000 huishoudens in het land zijn afhankelijk van de tabaksplantages.
Lees meer bij MIA.

 

tags:  buitenland