line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 09 februari 2018

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Amerikaanse Senatoren vragen FDA de IQOS af te wijzen / Schots Wetsvoorstel om speeltuinen en schoolpleinen rookvrij te maken / 19 Amerikaanse ‘Public Health Schools’ weigeren subsidie van PMI-fonds / JTI wil heat-not-burn product lanceren in Japan / New Jersey mogelijk eerste Amerikaanse staat die menthol verbiedt.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Verenigde Staten: Senatoren vragen FDA de IQOS af te wijzen
Verschillende Amerikaanse Senatoren (allemaal Democraten) hebben in een brief aan de Food and Drug Administration (FDA) gevraagd om de toelating op de Amerikaanse markt van de IQOS van Philip Morris (PMI) af te wijzen. De tabaksfabrikant heeft goedkeuring aan de FDA gevraagd om het apparaat op de markt te brengen, omdat het volgens de Marlboro-producent minder schadelijk voor de gezondheid is. Als de FDA de aanvraag goedkeurt, mag PMI in haar reclame-uitingen stellen dat de IQOS minder slecht is. Volgens de Senatoren moet de FDA oppassen en niet iets goedkeuren dat niet volledig en onafhankelijk onderzocht is.
Lees meer bij Reuters

Schotland: Wetsvoorstel om speeltuinen en schoolpleinen rookvrij te maken
Speeltuinen en schoolpleinen in Schotland zouden rookvrij moeten worden. Volgende week beslist de Schotse overheid of dat wetsvoorstel er door komt. Ouders zal worden verzocht geen sigaretten meer te roken als ze met hun kinderen een speeltuin bezoeken of ze komen ophalen van school.
Lees meer in de The Herald

Verenigde Staten: 19 ‘Public Health Schools’ weigeren subsidie van PMI-fonds
De decanen van negentien ‘Public Health Schools’, onderzoeksinstituten die zijn verbonden aan gerenommeerde universiteiten, hebben een verklaring ondertekend waarin ze stellen geen geld aan te zullen nemen van de Foundation for a Smoke-Free World. Dit fonds wordt door Philip Morris gefinancierd. De decanen zeggen dat Philip Morris een lange geschiedenis heeft van het financieren van onderzoek om vervolgens de uitkomsten te verdraaien en in hun eigen belang te gebruiken.
Lees meer bij BMJ

Japan: JTI wil heat-not-burn product lanceren
Japan Tobacco International (JTI) heeft bekendgemaakt dat het nog voor het eind van het jaar een eigen heat-not-burn-product op de Japanse markt wil brengen. JTI wil daarmee Philip Morris inhalen, die de markt domineert met de IQOS.
Lees meer bij Reuters

Ander nieuws over JTI: de tabaksfabrikant verwacht in 2018 winst te maken, ondanks het teruglopende aantal verkochte sigaretten. De verwachte winst is toe te schrijven aan de verkoop van heat-not-burn-producten en de uitbreiding van JTI’s wereldwijde marktpositie.
Lees meer in de Nikkei Asian Review

Verenigde Staten: New Jersey mogelijk eerste staat die mentholtoevoeging verbiedt
Democraat Herb Conaway, die ook dokter is, steunt een wetsvoorstel waarin menthol wordt toegevoegd aan de lijst verboden smaaktoevoegingen aan sigaretten. Volgens Conaway heeft menthol een verkoelend effect waardoor rokers veel meer toxische stoffen binnen krijgen. New Jersey zou daarmee de eerste Amerikaanse staat zijn die mentholtoevoeging aan sigaretten verbiedt.
Lees meer in de Daily Mail

tags:  buitenland