line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 26 januari 2018

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Dezelfde accijns voor IQOS als op gewone sigaretten in Israël / Risico’s op psychoses bij tieners verhoogd bij roken en gebruik marihuana / Zuid-Afrikaanse overheid verbiedt tabaksreclame / Snus steeds populairder in Noorwegen.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Israël: Dezelfde accijns voor IQOS als op gewone sigaretten
De Israëlische overheid heeft besloten dat de IQOS van Philip Morris, een apparaatje dat tabak niet verbrandt maar verhit, net zo schadelijk is als gewone sigaretten en dat er dus dezelfde accijns op geheven moet worden. Het gaat om een accijnspercentage van 65%.
Lees meer bij Haaretz

Groot-Brittannië: Risico’s op psychoses bij tieners verhoogd bij roken en gebruik marihuana
Uit een nieuw onderzoek dat is gepubliceerd in het toonaangevende tijdschrift JAMA blijkt dat roken van tabak en marihuana gelinkt is aan een hoger risico op psychoses bij tieners. De studie is onder meer dan 3000 tieners uitgevoerd.
Lees meer bij CNN

Zuid-Afrika: Overheid verbiedt tabaksreclame
De Zuid-Afrikaanse overheid is begonnen met het verbieden van ‘slechte tabaksreclame’. Ze richt zich vooral op tabaksreclame bij kassa’s, die mensen op het laatste moment moeten verleiden om tabaksproducten aan te schaffen. Maar het verbod gaat ook gelden voor e-sigaretten en andere tabaksproducten die volgens de tabaksindustrie ‘gezonder’ zijn. Volgens een woordvoerder van de overheid is die claim niet bewezen.
Lees meer bij The Citizen

Noorwegen: Snus steeds populairder
Steeds meer Noren zijn snus gaan gebruiken. Deze tabaksvorm wordt onder de bovenlip aangebracht en dus niet gerookt. Snus is verboden in de EU, maar Zweden heeft daar een uitzondering op. Noorwegen hoort niet bij de EU en importeert het tabaksproduct uit Zweden. Inmiddels gebruikt 12% van de Noren dagelijks Snus, terwijl 11% van de Noorse bevolking dagelijks rookt.
Lees meer bij The Guardian

 

tags:  buitenland