line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 19 januari 2018

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Medische gegevens van kankerpatiënten in handen van aan Philip Morris gerelateerd bedrijf / Australische tieners zijn weer minder gaan roken en drinken / Indonesische overheid wil accijns invoeren op e-sigaretten / Tabaksfabrikanten richten zich op heat-not-burn-markt Japan / Franse tabaksverkopers protesteren tegen accijnsverhoging.De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Groot-Brittannië: Medische gegevens van kankerpatiënten in handen van aan Philip Morris gerelateerd bedrijf
De medische gegevens van 180.000 Britse patiënten die gediagnosticeerd zijn met kanker (dat wil zeggen: alle kankerpatiënten in een periode van vier jaar) zijn overhandigd aan het bedrijf William E. Wecker Associates. De gegevens zijn zonder toestemming van de patiënten verstrekt. Het bedrijf wordt gesubsidieerd door Philip Morris. De angst bestaat dat de tabaksfabrikant de gegevens wil gebruiken om die naar haar hand te zetten en in toekomstige rechtszaken te gebruiken.
Lees meer in The Daily Telegraph

Australië: Tieners zijn weer minder gaan roken en drinken
Uit nieuw onderzoek van Deakin University blijkt dat het percentage Australische tieners dat rookt en drinkt weer is gedaald. Tussen 1999 en 2015 is het aantal jeugdige rokers gedaald van 45% naar 10% . Volgens de onderzoekers zijn Australische ouders strenger geworden in het toestaan van alcohol en tabaksgebruik. Ook hebben de strikte anti-rookmaatregelen aantoonbaar geholpen.
Lees meer in The Guardian

Indonesië: Overheid wil accijns invoeren op e-sigaretten
De Indonesische overheid is van plan om per 1 juli 2018 een accijns van 57% in te voeren op e-sigaretten. De maatregel wordt doorgevoerd omdat de producten schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. De hoop is dat een accijnsverhoging het gebruik ervan kan beïnvloeden.
Lees meer bij Global Tax News

Japan: Tabaksfabrikanten richten zich op heat-not-burn-markt
Heat-not-Burn-producten (HNB) zoals de IQOS van Philip Morris zijn razend populair in Japan. Alleen al in Tokyo is 16% van de verkochte tabaksproducten een HNB. Tabaksfabrikanten gebruiken de Japanse markt om te experimenteren met deze producten.
Lees meer in The Times 

Frankrijk: Tabaksverkopers protesteren tegen accijnsverhoging
De verkopers van tabaksproducten hebben in Parijs geprotesteerd tegen ophanden zijnde accijnsverhogingen, waardoor pakjes sigaretten op termijn 10 euro gaan kosten. De verkopers hebben de Peripherique, de rondweg rond Parijs, geblokkeerd. Accijnsverhoging is het meest effectieve middel om tabaksgebruik te ontmoedigen. De verkopers gebruiken argumenten van de tabaksindustrie bij hun protest: de accijnsverhoging zou de legale verkoop benadelen en de illegale handel bevorderen.
Lees meer bij Le Figaro

 

tags:  buitenland