line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 05 januari 2018

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Rechtszaken VS dreigen over ‘Natural’ sigaretten / Britse parlementariërs onder vuur vanwege fêteren van tabaksindustrie / Rechtbank in Florida oordeelt dat Reynolds ook na overname schikking moet blijven betalen / Verhoogd risico op ADHD bij kinderen als zwangere vrouwen roken / Tunesische overheid lanceert campagne om mensen te laten stoppen met roken / Philip Morris haalt reclamestunt uit in Groot-Brittannië / Tieners die op online rookadvertenties klikken gaan sneller roken.

De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Verenigde Staten: rechtszaken dreigen over ‘Natural’ sigaretten
Nadat de Amerikaanse FDA in 2015 besloot dat het verbinden van de term ‘Natural’ aan sigaretten misleidend is, zijn verschillende mensen verspreid over diverse Amerikaanse staten aan het onderzoeken of ze tabaksfabrikant R.J. Reynolds aan kunnen klagen. Reynolds claimde ook dat deze sigaretten ‘additive free’ zouden zijn, maar dat klopt niet. Een rechter in New Mexico heeft nu groen licht gegeven om deze zaken daadwerkelijk op te starten. Het recht op de vrijheid van meningsuiting dekt dit soort misleidende uitspraken niet, volgens de rechtbank.
Lees meer bij Business Insider.

Groot-Brittannië: Parlementariërs onder vuur vanwege fêteren van tabaksindustrie
Parlementariërs van de Conservatives en Democratic Unionist Party hebben in 2016-2017 een reeks lunches georganiseerd voor het bedrijfsleven, ook voor de tabaksindustrie. John Whittingdale en Nigel Evans hielden bijvoorbeeld in november 2016 en maart 2017 een receptie voor Philip Morris. Andere parlementariërs haalden British American Tobacco, Japan Tobacco International en de Britse vereniging voor tabaksfabrikanten in huis. Volgens Labour is dit ongepast omdat tabaksfabrikanten een dodelijk product maken.
Lees meer in The Guardian.

Verenigde Staten: Rechtbank in Florida oordeelt dat Reynolds ook na overname schikking moet blijven betalen
Tabaksfabrikant R.J. Reynolds moet gewoon doorgaan met het betalen van haar deel in een schikking van 350 miljoen dollar aan de staat Florida. Dit bedrag moet ze samen met Imperial Tobacco betalen. Reynolds is inmiddels overgenomen door British American Tobacco en schoof haar betalingsverplichting hierna af op Imperial. Maar de rechtbank heeft nu geoordeeld dat de tabaksfabrikant er niet onder uitkomt met miljoenen over de brug te komen.
Lees meer bij The Mail on Sunday. http://www.mailonsunday.co.uk/wires/ap/article-5218225/Judge-orders-R-J-Reynolds-paying-Florida-millions.html

Verenigde Staten: Verhoogd risico op ADHD als zwangere vrouwen roken
Vrouwen die roken tijdens de zwangerschap vergroten de kans dat hun kind ADHD heeft met 60%. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Children’s Medical Center of New York.
Lees meer bij Reuters.

Tunesië: Overheid lanceert campagne om mensen te laten stoppen met roken
‘Yakfi’ heet de campagne die de Tunesische overheid is gestart om mensen aan te moedigen om te stoppen met roken. ‘Yakfi’ betekent ‘genoeg’. Er is een app ontwikkeld die rokers begeleidt bij het stoppen. Ook zijn rookstopbehandelingen zes weken gratis. Daarbij zijn er nieuwe anti-rookmaatregelen ingevoerd zoals een rook- en verkoopverbod in en om scholen en ziekenhuizen. Ook is het verboden te roken in horecagelegenheden en andere openbare plekken.
Lees meer bij de Middle East Monitor

Groot-Brittannië: Philip Morris haalt reclamestunt uit in
Marlboro-fabrikant Philip Morris heeft een advertentie geplaatst in verschillende Britse kranten waarin ze zeggen dat hun goede voornemen voor het nieuwe jaar is dat ze willen stoppen met het produceren van sigaretten. Hoewel ze daar morgen mee zou kunnen beginnen door de fabrieken stop te zetten, lijkt het op een stunt om zichzelf en haar heat-not-burn producten te profileren onder het grote publiek.
Lees meer bij de BBC.

Verenigde Staten: Tieners die op online rookadvertenties klikken gaan sneller roken
Uit onderzoek van Dartmouth College blijkt dat tieners die in aanraking komen met online-advertenties voor roken, sneller geneigd zijn te beginnen met roken dan tieners die deze advertenties niet hebben gezien.
Lees meer bij Reuters.

 

tags:  buitenland