line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 22 december 2017

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Tabaksindustrie heeft nog grote grip op overheidsbeleid Zuidoost Azië / Shag populair onder jongeren Australië / Hooggerechtshof India draait beslissing afschrikwekkende plaatjes terug / Meer rokers onder Amerikaanse drugsgebruikers / Overheid Litouwen wil displayban invoeren

De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Zuidoost Azië: Tabaksindustrie heeft nog grote grip op overheidsbeleid
Uit de Tobacco Industry Interference Index van de Southeast Asia Tobacco Control Alliance (SEATCA) blijkt dat de tabaksindustrie nog een grote invloed heeft op het overheidsbeleid van Vietnam, Myanmar en Indonesië. Dat betekent dat de lobby op ambtenaren en politici enorm is. SEATCA haalt ook aan dat het contrast tussen Zuidoost Azië en de VS groot is: in de Verenigde Staten zijn tabaksfabrikanten onlangs door het gerechtshof verplicht gesteld Amerikanen de waarheid over roken en hun misleidende boodschappen te vertellen. Terwijl het in Zuidoost Azië business as usual is en de industrie gewoon doorgaat met zoveel mogelijk mensen te verleiden tot roken.
Lees meer in de South China Morning Post

Australië: Shag populair onder jongeren
Cancer Council Victoria zegt zich zorgen te maken over de populariteit van shag onder jongeren. Die zouden ten onrechte denken dat dit minder schadelijk is dan gewone sigaretten. Een en ander is gebleken uit een enquête onder rokers.
Lees meer bij The Mail on Sunday.

India: Hooggerechtshof draait beslissing afschrikwekkende plaatjes terug
Het Indiase hooggerechtshof heeft besloten dat het bedekken van 85% van het oppervlak van tabaksverpakkingen niet nodig is. Eerder besloot een rechtbank dat dit wél geoorloofd is, na protesten van de tabaksindustrie. De uitspraak van het hof is een tegenslag voor anti-rookorganisaties omdat roken zonder de waarschuwende plaatjes aantrekkelijker wordt.
Lees meer bij Reuters.

Verenigde Staten: Meer rokers onder drugsgebruikers
Uit onderzoek van de Columbia University's Mailman School of Public Health blijkt dat mensen die drugs gebruiken ook sneller geneigd zijn om te gaan roken. Waar de rookprevalentie onder de Amerikaanse bevolking langzamerhand afneemt, blijkt dat onder verslaafden aan drugs niet zo te zijn en zelfs toe te nemen.
De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in Addiction.
Lees meer bij Medical Xpress.

Litouwen: Overheid wil displayban invoeren
Als het aan het Litouwse Parlement ligt, liggen tabaksproducten voortaan niet meer in het zicht, maar moeten mensen erom vragen bij de toonbank. Zo hoopt men roken verder terug te dringen.
Lees meer bij GFM Review.

tags:  buitenland