line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 15 december 2017

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Actie nodig omdat bijna alle kinderen in hoofdstad van Bangladesh bloot staan aan rook / Onderzoek bewijst lagere levensverwachting door roken onder Zweedse vrouwen met lage opleiding / Rechtse partijen Australië houden rookverbod tegen / Meer dan de helft van de vliegvelden zijn niet rookvrij / Theater Canada krijgt boete nadat acteur op podium rookt.

De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.Door de webredactie

Bangladesh: Actie nodig omdat bijna alle kinderen in hoofdstad bloot staan aan rook
Uit onderzoek is gebleken dat 95% van alle kinderen op twaalf middelbare scholen in de hoofdstad Dhaka bloot staan aan rook en dus meeroken. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van het aantal kinderen wereldwijd dat bloot staat aan tabaksrook: 40%. Onderzoekers hebben gezegd dat het belangrijk is om actie te ondernemen.
Lees meer bij Medical Xpress

Zweden: Onderzoek bewijst lagere levensverwachting door roken onder Zweedse vrouwen met lage opleiding
Hoewel de levensverwachting in Zweden door de jaren heen langzaam is gestegen, is er een groep die dat niet laat zien: vrouwen die alleen maar de verplichte scholen hebben doorlopen (t/m de middelbare school). Roken is de boosdoener. Deze vrouwen blijken gevoeliger te zijn voor de verleiding om te gaan roken, met alle schadelijke gevolgen van dien.
Lees meer bij Medical Express

Australië: Rechtse partijen houden rookverbod tegen
Verwijzend naar ‘het recht op vrije keus’ hebben rechtse partijen in Australië een op handen zijnde rookverbod in cafés en restaurants tegen weten te houden. Het verbod dat in 2018 ingevoerd zou worden is tijdens coalitieonderhandelingen geschrapt. De minister van volksgezondheid noemt het resultaat van de onderhandelingen een klap voor de volksgezondheid.
Lees meer bij The Guardian

Mondiaal: Meer dan de helft van de vliegvelden zijn niet rookvrij
Uit onderzoek van het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention blijkt dat wereldwijd maar 46% van de vliegvelden rookvrij zijn. Alle anderen bieden reizigers nog altijd een optie om te roken en brengen zo luchtvaartpersoneel en andere reizigers schade toe, omdat zij blootstaan aan de rook.
Lees meer bij The International Airport Review

Canada: Theater krijgt boete nadat acteur op podium rookt
Het Canadese Theatre du Trident in Quebec City heeft een boete van 682 dollar gekregen nadat er een klacht was ingediend over een acteur die tijdens een voorstelling op het podium rookte. Roken op een podium wordt in Canada gezien als het goedpraten van deze nicotineverslaving.
Lees meer bij The Montreal Gazette

tags:  buitenland