line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 01 december 2017

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: EU vindt dat lidstaten veel meer aan preventie moeten uitgeven / Franse bank BNP Paribas stopt met tabaksinvesteringen / Tabaksindustrie boekt succes met lobby
in Zuidoost Azië / Tabak niet alleen verwoestend voor gezondheid, ook voor omgeving / International Labour Organization besluit om tabaksgeld aan te blijven nemen.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Europa: EU vindt dat lidstaten veel meer aan preventie moeten uitgeven
Bij de presentatie van een onderzoek naar de staat van gezondheidszorgsystemen in de 28 lidstaten heeft de Commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid Vytenis Andriukaitis gezegd dat lidstaten gemiddeld 3 procent van hun gezondheidsbudget uitgeven aan preventie van ziekten en 80 procent aan de behandeling ervan. Een van de aanbevelingen aan de lidstaten is steviger inzetten op tabakspreventie zodat het aantal aan roken gerelateerde ziekten in de toekomst naar beneden gaat.
Lees meer bij Reuters

Frankrijk: BNP Paribas stopt met tabaksinvesteringen
De Franse bank BNP Paribas heeft aangekondigd te stoppen met haar investeringen in tabak. Ook zal ze de tabaksindustrie niet meer adviseren. De bank voegt zich daardoor bij een reeks andere investeerders die stoppen met het beleggen in onethische producten.
Lees meer bij Bloomberg.

Zuidoost Azië: Tabaksindustrie boekt succes met lobby
Door een sterke lobby van de tabaksindustrie is vorig jaar een voorgestelde accijnsverhoging op tabak in Maleisië en Indonesië tegengehouden. Vietnam schrapte de importbelasting op gedroogde tabak uit Cambodia. Dat stelt de Southeast Asia Tobacco Control Alliance in een rapport. Zuidoost Azië bevat grote concentraties rokers én tabaksplantages.
Lees meer bij The Guardian

Tanzania: ‘Tabak niet alleen verwoestend voor gezondheid, ook voor omgeving'
Eleanor Jew, onderzoeker aan de University of Leeds, schrijft in een opiniestuk dat tabak wereldwijd enorme schade aan de gezondheid toebrengt als het wordt gerookt. Maar we staan er minder bij stil dat het ook schadelijk is voor de mensen die het verbouwen en het milieu. In Tanzania wordt veel tabak verbouwd. De grond is er niet heel vruchtbaar terwijl tabak juist veel voeding nodig heeft. Daardoor wordt er bos gekapt om nieuwe plantages op aan te leggen. Er wordt bovendien gebruik gemaakt van kinderarbeid. Het verbouwen en omgaan met tabaksplanten kan tot overmaat van ramp ook nog leiden tot de Green Tobacco Sickness, een vorm van nicotinevergiftiging.
Lees meer in The Independent

Mondiaal: International Labour Organization besluit om tabaksgeld aan te blijven nemen
Eerder besloot de International Labour Organization (ILO) nog om te stoppen met het aannemen van subsidies van tabaksfabrikanten. Maar aangesloten landen als de Verenigde Staten kwamen daartegen in opstand. De beslissing werd aanvankelijk teruggedraaid. Na een lange discussie is nu binnen het ILO besloten voorlopig nog door te gaan met het aannemen van tabaksgeld.
Lees meer in het Manilla Bulletin

tags:  buitenland