line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 24 november 2017

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Rijke Belgen roken minder, armen meer / Japans Ministerie Volksgezondheid lijkt rookverbod in restaurants af te zwakken / Franse minister Volksgezondheid overweegt rookverbod in films / Veel roken zorgt ervoor dat je er ouder uitziet dan je bent / Link gevonden tussen combinatie menthol en nicotine en veranderingen in brein.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

België: Rijken roken minder, armen meer
Belgen met een hoge sociale economische status (SES) zijn door de jaren heen minder gaan roken, terwijl de armen (mensen met een lage SES) juist meer zijn gaan roken. Dat blijkt uit een enquête van de Stichting tegen Kanker onder 3000 mensen (in Nederland geldt een vergelijkbare situatie – red.). Volgens de Stichting is een flinke accijnsverhoging de enige manier om armere mensen van het roken af te houden.
Lees meer bij De Morgen

Japan: Ministerie Volksgezondheid lijkt rookverbod in restaurants af te zwakken
Japan behoort volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) tot de landen waarin het minste wordt gedaan aan het ontmoedigen van roken. De WHO werkt samen met het Olympisch comité om ervoor te zorgen dat er tijdens de Olympische Spelen in Tokyo rookvrije evenemententerreinen zullen zijn. Tegelijkertijd blijkt het Japanse Ministerie van Volksgezondheid een voorgenomen rookverbod in restaurants af te willen zwakken, aangemoedigd door de oppositie van de zeer grote liberale politieke partij LDP.
Lees meer bij Reuters

Frankrijk: Minister Volksgezondheid overweegt rookverbod in films
In meer dan driekwart van de Franse films wordt gerookt. De minister voor Volksgezondheid Agnès Buzyn wil daar nu een einde aan maken, omdat ze tabak juist wil de-normaliseren.
Lees meer in The Telegraph

Denemarken: Veel roken zorgt ervoor dat je er ouder uitziet dan je bent
Uit een nieuw onderzoek dat is gepubliceerd in The Journal of Epidemiology & Community Health blijkt dat zware rokers en drinkers een groot risico lopen er ouder uit te zien dan ze daadwerkelijk zijn. Zo’n 11.500 mensen zijn gedurende 11,5 jaar gevolgd.
Lees meer bij Rochdale Online

Verenigde Staten: Link gevonden tussen de combinatie menthol en nicotine en veranderingen in brein
Uit onderzoek van de UMass Medical School blijkt dat nicotine in combinatie met menthol een verandering in het beloningscentrum in de hersenen teweeg kan brengen. Zo wordt een gedragsverandering veroorzaakt, wordt de nicotineverslaving versterkt en wordt het aanzienlijk moeilijker om te stoppen.
Lees meer bij Medical Xpress

tags:  buitenland