line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 17 november 2017

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: 1 op de 5 volwassen Amerikanen gebruikte in 2015 een nicotine-product / Paus verbiedt verkoop van sigaretten in Vaticaanstad / De International Labour Organisation stelt besluit over samenwerking tabaksindustrie uit / Sigarettenverkopers in de buurt van Indiase scholen krijgen boete / Nigel Farage beweert dat dokters ongelijk hebben over gevaren roken.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Verenigde Staten: 1 op de 5 volwassenen gebruikte in 2015 een nicotine-product
Uit onderzoek van het Centers for Disease Control and Prevention (CDC) blijkt dat een op de vijf volwassen Amerikanen in 2015 sigaretten of e-sigaretten gebruikte. Van hen gaf 87% aan dat het om sigaretten ging. Het gaat om 49 miljoen Amerikanen.
Lees meer bij Reuters.

Vaticaan: Paus verbiedt verkoop van sigaretten
Vanaf volgend jaar mogen er geen sigaretten meer verkocht worden in Vaticaanstad. Volgens een woordvoerder van het Vaticaan kan Zijne Heiligheid niet meer toestaan dat er iets verkocht wordt dat zo schadelijk is voor de gezondheid van mensen.
Lees meer bij de BBC.

Zwitserland: International Labour Organisation stelt besluit over samenwerking tabaksindustrie uit
De International Labour Organisation (ILO), onderdeel van de Verenigde Naties, heeft een besluit uitgesteld over het al dan niet doorgaan van een samenwerking met de tabaksindustrie. Binnen het ILO ontstond discussie over het aannemen van tabaksgeld. Eerder was gecommuniceerd dat het ILO daarmee zou stoppen, maar een aantal leden (waaronder de VS) waren het daar niet mee eens. Zij claimen dat de tabaksindustrie voor veel werkgelegenheid zorgt. Het ILO hoopt later alsnog een definitief besluit te nemen.
Lees meer bij Daily Mail.

India: Sigarettenverkopers in de buurt van scholen krijgen boete
De overheid in de deelstaat West-Bengalen (hoofdstad Calcutta) heeft alle onderwijsinstellingen in de deelstaat opgeroepen om boetes uit te delen aan iedereen die binnen een afstand van 100 yard (91,44 meter) tot de scholen sigaretten verkoopt.
Lees meer bij The Asian Age.

Groot-Brittannië: Nigel Farage beweert dat dokters ongelijk hebben over gevaren roken
Nigel Farage, een Britse politicus die een grote rol speelde tijdens het referendum over de Brexit, heeft zijn Twitter-volgers laten weten dat wetenschappers en gezondheidsexperts die zeggen dat roken slecht voor je is, het niet bij het juiste eind hebben. Hij leverde daar verder geen bewijs voor aan, maar riep zijn volgers op om de waarschuwingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) te negeren. Volgens hem is de WHO ‘een club van slimme mensen die ons willen intimideren en ons willen zeggen wat we moeten doen’.
Lees meer bij Business Insider.

tags:  buitenland