line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 10 november 2017

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Het aantal rokende 15-jarigen in Engeland was nog nooit zo laag / Rokende emoji uit populaire Chinese social media app gehaald / Accijnsverhoging van dertig cent ingevoerd in Frankrijk / Overheid Uruguay staat op het punt plain packaging in te voeren / Econoom waarschuwt voor gevolgen kankeronderzoek Nigeria bij aanpak BAT / Komende jaren wordt tabaksleeftijd Singapore verhoogd naar 21 jaar / Philip Morris denkt dat Engeland sigarettenvrij kan zijn in 2040.

De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Groot-Brittannië: Het aantal rokende 15-jarigen was nog nooit zo laag
Van alle Britse 15-jarigen rookte er in 2016 nog 7 procent. Dat is een laagterecord; in 2014 was het nog 8 procent. Volgens gezondheidsexperts is de daling toe te wijzen aan de anti-rookmaatregelen die de Britse overheid blijft invoeren.
Lees meer bij iNews

China: Rokende emoji uit populaire social media app gehaald
De app voor het populaire sociale medium QQ bevat geen rokende emoji meer.
Dit symbool had de betekenis ‘ontspanning en relaxen’ en gaf jongeren daarmee een verkeerd voorbeeld. China is de grootste consument van tabak ter wereld.
Lees meer bij China Daily

Frankrijk: Accijnsverhoging van dertig cent ingevoerd
Een pakje Franse sigaretten is met dertig eurocent duurder geworden. In 2018 moet daar nog eens een euro bij worden geteld. Door roken duurder te maken wordt het minder aantrekkelijk (voor jongeren). Een pakje Marlboro gaat in Frankrijk nu 7,30 euro kosten.
Lees meer bij Ouest-France

Uruguay: Overheid staat op het punt plain packaging in te voeren
De Uruguayaanse overheid staat op het punt een wetsvoorstel aan te nemen waarin is vastgelegd dat tabaksverpakkingen voortaan een standaard uiterlijk moeten hebben en dat merkuitingen worden verboden. De maatregelen komen bovenop de al aangenomen wetgeving waarin staat dat tachtig procent van een pakje bedekt moet zijn met een afschrikwekkend plaatje.
Lees meer bij The Union

Nigeria: Econoom waarschuwt voor gevolgen van anti-rookmaatregelen voor kankeronderzoek
De Britse econoom Damilola Olajide heeft tijdens een lezing in Lagos gewaarschuwd voor het wegvallen van financiering voor onderzoek naar kanker als er teveel antirookmaatregelen worden genomen. Hij claimt dat tabaksfabrikanten als BAT hun geld niet meer in onderzoek zullen steken als het hen te moeilijk wordt gemaakt.
Lees meer bij Punching

Singapore: Komende jaren wordt tabaksleeftijd verhoogd naar 21 jaar
In 2021 zal de leeftijd waarop er in Singapore tabak aan jongeren mag worden verkocht zijn verhoogd tot 21 jaar. Tot die tijd zal de tabaksleeftijd ieder jaar een jaar omhoog gaan, om jongeren beter tegen de gevaren van roken te kunnen beschermen.
Lees meer bij Channel News Asia

Groot-Brittannië: Philip Morris denkt dat Engeland sigarettenvrij kan zijn in 2040
Als er ieder jaar 210.000 extra rokers stoppen met roken van sigaretten, dan is Engeland in 2040 sigarettenvrij. Althans, dat heeft de directeur van de Britse tak van Philip Morris gezegd, gebaseerd op door de Marlboro-fabrikant gefinancierd onderzoek. De tabaksgigant hoopt dat rokers overstappen op haar alternatieve producten.
Lees meer in The Sun

tags:  buitenland