line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 03 november 2017

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Tabaksindustrie saboteert anti-rookbeleid in Groot-Brittannië / PMI blijft goede zaken doen in Rusland ondanks bekoelde relatie met VS / Niet-rokers krijgen extra vrije dagen bij Japans bedrijf / Onderzoek: Medeleerlingen kunnen jongeren helpen bij stoppen met roken / Helft van de rokers in Yogyakarta is onder 19 jaar / Laatste Britse tabaksfabriek gesloten / Staat New Jersey verhoogt de tabaksleeftijd naar 21 jaar.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Groot-Brittannië: Tabaksindustrie saboteert anti-rookbeleid
De tabaksindustrie heeft een manier gevonden om een accijnsverhoging niet aan de klant door te rekenen. Zo blijven goedkope merken goedkoop en blijven (armere) rokers roken. De industrie brengt goedkopere merken en kleinere pakjes op de markt. Zo weet de industrie de anti-rookeffecten van deze accijnsverhoging te ondermijnen, schrijven onderzoekers van de University of Bath en King’s College London. Om dat in de toekomst te voorkomen zouden er regelmatiger prijsverhogingen ingevoerd moeten worden en zou de industrie niet meer om de haverklap haar prijs moeten kunnen aanpassen.
Lees meer bij The Independent.

Rusland: PMI blijft goede zaken doen ondanks bekoelde relatie met VS
Hoewel de relatie tussen de Verenigde Staten en Rusland steeds moeilijker wordt, ondervindt Marlboro-producent Philip Morris International daar geen hinder van. De tabaksfabrikant is nog altijd van plan haar fabriek in St. Petersburg uit te breiden en heeft nog een fabriek op het Russische vasteland. Het bedrijf heeft omgerekend 1,7 miljard euro in de Russische economie geïnvesteerd.
Lees meer bij RT

Japan: Niet-rokers krijgen extra vrije dagen
Piala Inc, een Japans bedrijf dat is gevestigd in Tokyo, heeft besloten dat werknemers die niet roken zes dagen extra verlof kunnen krijgen als compensatie voor het niet benutten van rookpauzes tijdens het werk.
Lees meer in The Telegraph.
Ander Japans nieuws: De omzet van sigaretten voor Japan Tobacco International (JTI) blijkt flink lager uit te vallen doordat veel rokers overstappen op alternatieve manieren van roken als de e-sigaret en heat-not-burn producten.
Lees meer bij Reuters.

Verenigde Staten: Medeleerlingen kunnen jongeren helpen bij stoppen met roken
Uit onderzoek dat is gepubliceerd in de Journal of Community Health blijkt dat de kans dat jongeren minder gaan roken of zelfs ermee stoppen toeneemt als medeleerlingen druk op hen uitoefenen. Dat kan bijvoorbeeld door een interventie of door er informeel over te praten.
Lees meer bij Mexical Xpress.

Indonesië: Helft van de rokers in Yogyakarta is onder 19 jaar
Uit onderzoek van de Lentera Anak Indonesia Foundation blijkt dat de helft van het aantal rokers in de Javaanse stad Yogyakarta onder de 19 jaar oud is. Onder andere door het organisren van een Youth Pledge Day probeert men het aantal stoppers te vergroten.
Lees meer bij Netral News.

Groot-Brittannië: Laatste tabaksfabriek gesloten
Op 24 oktober is de laatste nog functionerende tabaksfabriek in Groot-Brittannië stilgezet. De Gallagher-fabriek in het Noord-Ierse Ballymena was de allerlaatste plek waar nog tabak werd verwerkt. Een transportbedrijf gaat de fabriek overnemen om er bussen te gaan vervaardigen.
Lees meer bij The Times.

Verenigde Staten: New Jersey verhoogt de tabaksleeftijd naar 21 jaar
In de Amerikaanse staat New Jersey mag er aan jongeren onder de eenentwintig jaar geen tabaksproducten en e-sigaretten meer worden verkocht. Voordat deze regel inging was de minimumleeftijd waarop tabak gekocht mocht worden 19 jaar. De overheid hoopt het zo moeilijker te maken voor jongeren om met roken te beginnen.
Lees meer bij The State.

tags:  buitenland