line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 27 oktober 2017

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Oud-adviseur van Cameron overtreedt Britse tabakslobbyregels / Tasmaanse wetenschappers noemen filtersigaretten een hoax / Rechtszaak in de VS van start tegen Philip Morris om dood rookster / Russisch ministerie Volksgezondheid wil strijd aangaan met roken / De Amerikaanse staat Montana verhoogde accijnzen in strijd tegen roken, maar tabaksindustrie weet het direct weer terug te draaien/ Dertig procent van Japanse longkanker patiënten stond bloot aan tabaksrook op werk.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Groot-Brittannië: Oud-adviseur van Cameron overtreedt tabakslobbyregels
Kate Marley, een van Cameron’s vertrouwelingen is in juli overgestapt naar Philip Morris als hoofd ‘government affairs’. Ze vroeg daarvoor toestemming aan het Cabinet Office en kreeg die toestemming op voorwaarde dat ze geen gebruik zou maken van geheime informatie voortkomend uit haar functie bij Cameron én dat ze twee jaar niet voor Philip Morris zou lobbyen bij de overheid. Maar bij een Conferentie van de Tories was Marley aanwezig om de IQOS te promoten, het nieuwe rookproduct van Philip Morris.
Lees meer in The Guardian.

Australië: Tasmaanse wetenschappers noemen filtersigaretten een hoax
Filtersigaretten die als ‘light’ zijn verkocht door tabaksfabrikanten, waren dat helemaal niet doordat er gaatjes in de filters waren aangebracht. Daarom noemen Tasmaanse onderzoekers filtersigaretten een ‘hoax’ en vinden ze dat ze verboden moeten worden.
Lees meer bij The Mercury.

Verenigde Staten: Rechtszaak van start tegen Philip Morris om dood rookster
Jeanette Bifolck’s overleed in het jaar 2000 aan longkanker. Ze was 42 jaar oud. Haar man klaagt Philip Morris nu aan omdat zijn vrouw verslaafd was aan Marlboro en Marlboro Light. Volgens Bifolck is de tabaksfabrikant schuldig aan haar dood, omdat sigaretten gevaarlijker voor de gezondheid zijn dan de fabrikant deed voorkomen. Philip Morris verweert zich door te zeggen dat roken haar eigen keuze was.
Lees meer bij Mail on Sunday.

Rusland: Ministerie Volksgezondheid wil strijd aangaan met roken
Het Russische ministerie voor Volksgezondheid heeft een nieuw vijfjarenplan gemaakt waarmee roken verder teruggedrongen moet worden. Voor 2022 moeten de aanpassingen geïmplementeerd zijn. De nieuwe regels omvatten rookverboden in bushokjes en winkelcentra, maar ook in auto’s als er kinderen aan boord zijn.
Lees meer bij Yahoo News.

Verenigde Staten: De staat Montana verhoogt accijnzen in strijd tegen roken, maar tabaksindustrie weet het direct weer terug te draaien
Kristin Page-Nei kreeg het voor elkaar om senatoren in de staat Montana een accijnsverhoging op tafel te laten leggen om roken terug te dringen. Daarop investeerde de tabaksindustrie twee ton in het tegengaan van dat voorstel en bleek het in mum van tijd van tafel te worden gehaald.
Lees meer in The Washington Post.

Japan: Dertig procent van longkanker patiënten stond bloot aan tabaksrook op werk
Uit een nieuw onderzoek blijkt dat dertig procent van Japanse longkankerpatiënten, op hun werk bloot zijn gesteld aan tabaksrook (meeroken). Daarom pleit de Japan Lung Cancer Alliance voor strengere antirookregels op de werkvloer.
Lees meer bij Japan Today.

tags:  buitenland