line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 20 oktober 2017

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Japan en Zuid-Korea overwegen accijnsverhoging op heatstick / Wereldbank stelt dat accijnsverhoging extreem verschil volksgezondheid maakt / International Labour Organization onder druk om geen tabakssubsidie meer aan te nemen / Roken kost jaarlijks meer dan 45.000 Canadese levens / Accijnsverhoging in Saoedi-Arabië zorgt voor meer dan een verdubbeling van het aantal mensen die stoppen met roken / British American Tobacco uitgeroepen tot topwerkgever Afrika.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Azië: Japan en Zuid-Korea overwegen accijnsverhoging op heatstick
Overheden in Japan en Zuid-Korea redeneren dat het door Philip Morris op de markt gebrachte product heatstick (sigaretten die in een IQOS-apparaat verhit worden) tabak bevat. Daarom overwegen ze de accijns op deze producten gelijk te stellen aan die van reguliere sigaretten. Nu wordt op de heatstick nog een lagere accijns geheven, omdat ze als ‘rookloos’ product worden aangeprezen.
Lees meer bij Bloomberg.

Mondiaal: Wereldbank stelt dat accijnsverhoging extreem verschil volksgezondheid maakt
De Wereldbank pleit ervoor om zo snel mogelijk maatregelen te nemen tegen tabaksgebruik. Jaarlijks maakt tabak meer dan zes miljoen dodelijke slachtoffers en het gebruik veroorzaakt een veelvoud daarvan aan ziektes. Een accijnsverhoging is volgens de Wereldbank een effectief middel om tabak heel snel minder verleidelijk te maken.
Lees meer bij Yahoo News.

Mondiaal: International Labour Organization onder druk om geen tabakssubsidie meer aan te nemen
Meer dan 200 organisaties hebben de International Labour Organization (ILO) opgeroepen om geen geld meer aan te nemen van de tabaksindustrie, omdat dat haar goede naam en reputatie aantast.
Lees meer bij Yahoo News.

Canada: Roken kost jaarlijks meer dan 45.000 levens
Uit nieuw onderzoek van de Conference Board of Canada blijkt dat roken 45.400 levens én 16.2 miljard dollar kost. Geconcludeerd wordt ook dat zowel het aantal doden als de kosten voor de samenleving toenemen.
Lees meer bij CBC.

Saoedi-Arabië: Accijnsverhoging zorgt voor meer dan een verdubbeling van het aantal mensen die stoppen met roken
Na een flinke accijnsverhoging is het aantal mensen dat zich heeft aangemeld voor een ‘stoppen met roken-behandeling’ in een kliniek met 213% is toegenomen. Volgens gezondheidsexperts is een flinke accijnsverhoging de meest effectieve manier om mensen eerder te laten stoppen met roken.
Lees meer bij ArabNews.

Afrika: British American Tobacco uitgeroepen tot topwerkgever
Het Top Employers Institute, een wereldwijde organisatie gericht op het certificeren en erkennen van werkgevers waarvan zij vinden dat ze uitstekende arbeidsvoorwaarden bieden, heeft British American Tobacco (BAT) uitgeroepen tot topwerkgever in vijf Afrikaanse landen: Zuid-Afrika, Angola, Mozambique, Kenya en Nigeria. BAT heeft ook de Top Employer Africa Seal of Recognition gekregen.
De certificering is opmerkelijk omdat BAT regelmatig in verband wordt gebracht met o.a. kinderarbeid en gevaarlijke arbeidsomstandigheden.
Lees meer bij AfricanIndy.

tags:  buitenland