line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 13 oktober 2017

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Amerikaans PR-bureau blijkt voor zowel de American Cancer Society als de tabaksindustrie te werken / Philip Morris probeert IQOS te promoten tijdens Britse politieke bijeenkomst / Steeds meer tabaksboeren in Malawi stappen over op een ander gewas / Tabaksfabrikant schikt rechtszaak Filipijnen voor 586 miljoen dollar / Ierse tabaksleeftijd ophogen tot 21 jaar kan jeugd extra ontmoedigen te roken / Roken wordt op twintig populaire Thaise stranden verboden.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Verenigde Staten: PR-bureau blijkt voor zowel de American Cancer Society als de tabaksindustrie te werken
Shandwick International is een Amerikaans PR-bureau, dat werd ingehuurd door de American Cancer Society voor de implementatie van een politieke dialoog over kanker. De naam kwam de uitgever van internetnieuwsbrief The Cancer Letter Paul Goldberg bekend voor. Hij belde tabaksbedrijf Reynolds en vroeg of Shandwick ook voor hen werkte, wat werd bevestigd. Ook bleek Shandwick voor British American Tobacco te werken. Het bureau bleek voor beide ‘kampen’ gebruik te maken van dezelfde lobbytechnieken.
Lees meer in The Cancer Letter.

Groot-Brittannië: Philip Morris probeert IQOS te promoten tijdens politieke bijeenkomst
Producenten van tabaksproducten die volgens hen minder schadelijk zijn, proberen de regulering rond e-sigaretten en varianten daarop te beïnvloeden door reclame te maken tijdens politieke bijeenkomsten. Zo promootte Philip Morris de iQos (heatstick) tijdens een conferentie van de Conservative Party.
Lees meer in PR Week.

Malawi: Steeds meer tabaksboeren stappen over op een ander gewas
Door de wereldwijde toename van anti-rookmaatregelen lijken boeren in Malawi bijna vanzelfsprekend een andere koers te kiezen. De opbrengst lijkt onder druk te gaan staan, dus stappen ze over op soja, sorghum en noten.
Lees meer in The Nyasa Times.

Filipijnen: Tabaksfabrikant schikt rechtszaak voor 586 miljoen dollar
Mighty Corp, een Filipijnse tabaksfabrikant die inmiddels is overgenomen door Japan Tobacco International, heeft volgens de overheid gefraudeerd met belastingstempels op tabaksproducten. De fabrikant heeft de zaak geschikt en betaalt 586 miljoen dollar.
Lees meer in The Mail on Sunday.

Ierland: Tabaksleeftijd ophogen tot 21 jaar kan jeugd extra ontmoedigen te roken
Het verhogen van de leeftijd waarop tabak verkocht mag worden van 16 naar 18 jaar heeft een positief effect gehad op het ontmoedigen van roken onder jongeren. Dat heeft het Economic and Social Research Institute (ESRI) bekend gemaakt. Daaraan heeft de ESRI de stelling gekoppeld dat het verder ophogen van de tabaksleeftijd naar 21 een nog groter ontmoedigend effect kan hebben op de jeugd.
Lees meer bij The Times.

Thailand: Roken wordt op twintig populaire stranden verboden
De Thaise overheid heeft besloten om op twintig stranden die zeer populair zijn onder toeristen een rookverbod in te voeren. Het doel is vooral om vervuiling van de stranden tegen te gaan. Zij die het verbod overtreden riskeren een jaar gevangenisstraf.
Lees meer in The Guardian.

tags:  buitenland