line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 02 december 2016

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Tabaksindustrie verliest hoger beroep over plain packaging in Groot-Brittannië / De tabaksindustrie heeft zich gemengd in Amerikaanse e-sigaretwet / Nigeriaanse ex-werknemers British American Tobacco protesteren om werksituatie / Tabaksindustrie richt reclame op jongeren in Pakistan / Ierse staat heeft aandelen in tabaksfabrikanten / Obama wil nog een rookverbod invoeren in sociale woningbouw. De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.
Door de webredactie

Groot-Brittannië: Tabaksindustrie verliest hoger beroep over plain packaging
Tabaksfabrikanten British American Tobacco, Imperial Tobacco en Japan Tobacco International hebben een hoger beroep over plain packaging verloren. De fabrikanten wilden het gestandaardiseerd verpakken van hun tabaksproducten zónder merkuitingen tegenhouden, maar trokken aan het kortste eind. De maatregel moet tabak onaantrekkelijker voor jongeren maken.
Lees meer bij de BBC

Verenigde Staten: De tabaksindustrie heeft zich gemengd in e-sigaretwet
Uit een reconstructie gebaseerd op interne documenten blijkt dat de tabaksindustrie ook druk aan het lobbyen is rond de e-sigaret. Dat doen ze door bepaalde Congresleden met tekstvoorstellen te laten komen voor nieuwe wetgeving. Die teksten zijn letterlijk door de lobbyisten geschreven.
Lees het zeer uitgebreide onderzoek in The New York Times

Nigeria: Ex-werknemers British American Tobacco protesteren om werksituatie
De situatie in de Nigeriaanse Ibandan fabriek van British American Tobacco is inhumaan. Dat zeggen ex-werknemers die de regering hebben gevraagd het bedrijf een straf op te leggen. Ook willen ze een schadevergoeding voor de schade die hun gezondheid heeft opgelopen tijdens het werk. Ze worden blootgesteld aan verse tabaksbladeren en werken in ruimtes met slechte ventilatie. Toen ze ziek werden, werden ze ontslagen.
Lees meer bij City Voice

Pakistan: Tabaksindustrie richt reclame op jongeren
Uit een nieuw onderzoek blijkt dat de tabaksindustrie reclameposters voor sigaretten op snoepwinkels plaatst tegenover de ingang van scholen. Ook geven winkeliers kortingen of snoep bij de verkoop van sigaretten. 89% van de winkeliers heeft bovendien geen bordje op hun toonbank staan dat ze geen tabak aan minderjarigen verkopen.
Lees meer bij The News.

Ierland: Staat heeft aandelen in tabaksfabrikanten
Nadat is uitgekomen dat de Ierse staat aandelen in tabaksproducenten had, heeft een minister die situatie schandalig genoemd. In totaal is 35 miljoen euro geïnvesteerd in de drank-, verdedigings- en tabaksindustrie. Met de investering in de tabaksindustrie is een bedrag van 7.2 miljoen euro gemoeid. ‘De staat maakt het ideaal van een totaal tabaksvrij Ierland in 2025 compleet te schande,’ zei de minister.
Lees meer in The Irish Mirror

Verenigde Staten: Obama wil nog een rookverbod invoeren in sociale woningbouw
Obama heeft nog maar even de tijd om een van zijn laatste voornemens om te zetten in landelijke wetgeving: hij wil dat er in sociale woningbouw overal een rookverbod gaat gelden.
Lees meer in Business Insider

tags:  buitenland