line

Strandtenten willen niet langer sigarettenboer zijn

vrijdag 15 juli 2016

Aan de Nederlandse kust doet zich een verrassende ontwikkeling voor: verschillende strandtenten besloten hun sigarettenautomaten de deur uit te doen en geen sigaretten meer te verkopen. Het strand bij Wassenaar is inmiddels geheel automatenvrij.
Door de webredactie

Strandtent Solbeach in Scheveningen nam begin juni het voortouw. ‘De verkoop van sigaretten strookt niet meer met de filosofie van ons bedrijf’, stelt de uitbater op Facebook. ‘We ontvingen tot op heden een gigantische bonus per seizoen, maar kunnen dat niet meer aan ons zelf verantwoorden.’

Solbeach kreeg van Japan Tobacco International (JTI) een bonus van enkele duizenden euro’s voor het plaatsen van een automaat waarin exclusief JTI-merken werken verkocht. Toen een nieuwe automaat op zich liet wachten, besloot Solbeach helemaal te stoppen met de verkoop van sigaretten.

Wassenaar automatenvrij

Inmiddels hebben de vijf strandtenten op het strand van Wassenaar het voorbeeld gevolgd. Daarmee zijn op het Wassenaarse strand nu helemaal geen sigaretten meer te krijgen. ‘Ik ben er superblij mee’, zei Irma van de Marel van strandpaviljoen Sport tegen Omroep West.

‘Ze hingen er omdat het goede service zou zijn voor de klanten’, vertelt Van de Marel. ‘Maar eigenlijk is sigaretten verkopen helemaal geen goede service natuurlijk. Ik ben toch geen sigarettenboer. Laten we zeggen dat dit een goede reden is om ermee te stoppen!’

Het is niet zo dat de horecagelegenheden ook meteen hun terrassen rookvrij hebben gemaakt. ‘Als roker bent u nog steeds van harte welkom, laat dat duidelijk zijn’, schrijft Solbeach.

tags:  horeca | inperking verkooppunten | verkooppunten | tabaksindustrie