line

EenVandaag zendt "De Philip Morris-files" uit

maandag 24 februari 2014

Samenwerking tussen TabakNee en EenVandaag heeft geleid tot een uitzending morgenavond (dinsdag 25 februari) over de lobbypraktijken van Philip Morris International (PMI) in Brussel. Hoe Nederlandse Europarlementariërs zijn omgegaan met de lobby van de Marlboro-producent, staat centraal in de uitzending. Klik hier om de uitzending te bekijken.

Enkele maanden terug kreeg TabakNee interne documenten in handen van PMI. Het dossier laat zien hoe geraffineerd en grootschalig de tabakslobby in Brussel te werk is gegaan. Philip Morris zette 161 lobbyisten in, zo was eerder op deze site te lezen, om Europarlementariërs te beïnvloeden over de Tabaksproductenrichtlijn die nieuwe maatregelen tegen het roken ontwerpt.

De krenten in de pap heeft TabakNee samen met EenVandaag uitgewerkt. Kijkt u dinsdagavond 25 februari naar het programma (Nederland 1, vanaf 18.15 uur) om te zien hoeveel Europarlementariërs er in Brussel door PMI zijn belobbyd en welke Nederlandse Europarlementariërs daarbij betrokken zijn geweest - en daarmee een internationaal antirookverdrag hebben overtreden, het FCTC-verdrag van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Straatsburg

Het thema is actueel omdat in Straatsburg op woensdag 26 februari wordt gestemd over de nieuwe antirookmaatregelen. Die moeten ervoor zorgen dat het aantal mensen dat aan rookgerelateerde ziektes overlijdt, vermindert – nu vallen er in de EU jaarlijks 700.000 tabaksdoden. Hoewel het nog maar beperkte voorstellen zijn, zoals over de grootte van afschrikwekkende afbeeldingen op de tabaksverpakkingen en een beperking van verslavende hulpstoffen in de tabak, verzet de tabaksindustrie zich hier met hand en tand tegen.

Lobby van Philip Morris onthuld

Marlboro-producent en marktleider Philip Morris is er alles aan gelegen om de antirookvoorstellen tegen te houden of af te zwakken, omdat ze dit waarschijnlijk omzet gaat kosten. In deel 1 deed TabakNee, gebaseerd op de geheime interne documenten, de algemene lobbystrategie van PMI uit de doeken. In deel 2 stond hoe het de Marlboro-lobbyisten lukte om met meer dan de helft van de Europarlementariërs van de belangrijke ENVI-commissie voor Volksgezondheid, Milieubeheer, en Voedselveiligheid af te spreken. In deel 3 staat een overzicht van de duurste Philip Morris-lobbyisten in Brussel.

Online

Na de uitzending gaat op TabakNee deel 4 en deel 5 online. Daaruit blijkt dat maar liefst 216 Europarlementariërs verspreid over vijf commissies met een tabakslobbyist hebben afgesproken of een afspraak hadden ingepland (deel 4). Het laatste deel (deel 5) zoomt in op de Nederlandse Europarlementariërs en de lobby van de Marlboro-producent.

Kijk dus dinsdag 25 februari naar EenVandaag op Nederland 1 vanaf 18.15 uur. En bezoek daarna TabakNee om alle ins en outs te lezen.