line
veel bijval voor loden last-1

Loden Last voor Albert Heijn-topvrouw oogst bijval

maandag 20 maart 2023

Albert Heijn-CEO Marit van Egmond is de ‘onvermijdelijke winnaar’ van de Loden Last 2023, vindt Hartstichting-directeur Hans Snijder, tevens medebestuurder van de Gezondheidsfondsen voor Rookvrij. De verkiezing kreeg van meer kanten bijval.

Door de webredactie

“Volledig terecht dat de Loden Last naar Albert Heijn gaat. Onbegrijpelijk dat er nog steeds sigaretten worden verkocht bij deze supermarktketen, tenzij er duidelijk statement naar buiten zou zijn gebracht dat deze keuze is gemaakt omdat gezondheid beduidend minder belangrijk wordt gevonden door Albert Heijn dan het maken van winst.” Dat schreef Rens  den Hollander van digital performance bureau AdBirds op LinkedIn over de Loden Last 2023 die TabakNee vorige week toekende aan Albert Heijn-CEO Marit van Egmond.

Juridisch adviseur Claire S. houdt, terecht, de gehele Albert Heijn-directie verantwoordelijk voor het halsstarrig vasthouden aan tabaksverkoop. Zij reageerde ook op LinkedIn: “4.000 tabaksdoden per jaar. Albert Heijn, van harte gefeliciteerd! Niet alleen de CEO van AH, maar voor allen in de directie: https://nieuws.ah.nl/directie-albert-heijn/ en in the Executive Committee en in the Supervisory Board: https://www.aholddelhaize.com/about/leadership/. Moge de loden last van al die tabaksdoden, elk jaar weer 4.000, op uw aller schouders drukken.”

Ook winkeleigenaren zijn verantwoordelijk

Niet alleen de centrale directie, ook individuele winkeleigenaren dragen verantwoordelijkheid. Naar aanleiding van de berichtgeving kregen we de tip dat in Utrecht eigenaar Nijhuis van de Albert Heijn aan het Willem van Noortplein bij de gemeente een bouwaanvraag heeft ingediend om een deel van het magazijn aan de achterzijde van de winkel in de Oudemansstraat te verbouwen tot tabakszaak. Uit de op 1 maart gepubliceerde aanvraag: “i.v.m nieuwe richtlijnen wil de eigenaar van de Albert Heijn een aparte verkooppunt van tabakswaren realiseren in een gedeelte van het magazijn.”

Eerder werd ons al gemeld dat de Albert Heijn van Marvin Krastman aan de Gravin Sabinastraat in Zuid-Beijerland vergelijkbare plannen heeft met een naastgelegen voormalige groentewinkel. En in januari van dit jaar openden Albert Heijn-ondernemers Gijs en Ingrid van Rijn een ReadShop in het winkelcentrum Hilversumse Meent in Hilversum.

Gezondheidsfondsen: ‘AH logische winnaar’

Longarts Leon van den Toorn, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT), merkte cynisch op: “Het motto is bij AH blijkbaar veranderd van ‘AH let op de kleintjes’ naar ‘Jong geleerd is oud gedaan’.”

Ook de Gezondheidsfondsen voor Rookvrij (Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en Longfonds) gaven blijk van hun instemming met de ‘prijs’. In een verklaring die werd rondgestuurd aan de pers en ook op de website van de Hartstichting staat, wordt Van Egmond de ‘logische winnaar van de Loden Last 2023’ genoemd.

“Het is niet verbazend dat Marit van Egmond, ceo van Albert Heijn, is uitgeroepen tot Loden Last 2023, zo stellen de Gezondheidsfondsen voor Rookvrij. De topvrouw van de grootste supermarkt van ons land weigert om bij te dragen aan het terugdringen van duizenden doden per jaar door het roken en de komst van een rookvrije generatie sneller dichterbij te brengen,” zo begint het bericht.

‘Gemiste kans voor AH’

Na uitleg over de Loden Last noemt Hartstichting-directeur en medebestuurder bij Gezondheidsfondsen voor Rookvrij Hans Snijder de Albert Heijn-CEO “een onvermijdelijke winnaar. Een gemiste kans voor Albert Heijn om hier niet als marktleider voorop te lopen. We hebben gezien dat Lidl wél de nek durft uit te steken en alle tabaksverkoop al uit de supermarkt heeft verbannen. Helaas kiest Albert Heijn ervoor bij te blijven dragen om een nieuwe generatie kinderen tabaksverslaafd te maken en voor het in stand houden van ziekte en sterfte als gevolg van roken, tot de wet hen dat verbiedt”, aldus Snijder.

Het bericht sluit af met de vaststelling dat tabak niet thuishoort in de supermarkt. “Een meerderheid van de Nederlanders wil geen sigarettenverkoop meer in supermarkt, zo blijkt uit eerder onderzoek van Gezondheidsfondsen voor Rookvrij. Tabak hoort volgens bijna driekwart van de Nederlanders niet thuis in supermarkten die zich zeggen in te zetten om mensen gezondere keuzes te laten maken.”

tags:  Loden Last | Gezondheidsfondsen voor Rookvrij | AH | NVALT | tabaksverkoop | rookvrije generatie | supermarkt | inperking verkooppunten