line

Pensioenfonds Zorg en Welzijn ontvangt nationale Rookvrij-prijs voor beleggingenstop tabak

woensdag 18 juni 2014

Vanmorgen is de nationale Rookvrij-prijs, de 'Gerbera Award', door KWF Kankerbestrijding, Hartstichting en Longfonds, uitgereikt aan het Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW). Dit pensioenfonds krijgt deze prijs voor hun besluit om te stoppen met het investeren van pensioengelden in de tabaksindustrie.
Door de webredactie

In juli 2013 gaf PFZW aan te stoppen met beleggen in de tabaksindustrie. "We weten dat de arbeidsomstandigheden op tabaksplantages onvoldoende zijn en daar kinderarbeid voorkomt. We weten ook dat de tabaksindustrie hun marketing en verkoop richt op jongeren. We kunnen het daarom niet langer verantwoorden deze industrie in onze beleggingen op te nemen," aldus Peter Borgdorff, directeur van PZFW die de prijs ontving uit handen van Michel Rudolphie, directeur van KWF Kankerbestrijding.

Pensioenfonds PFZW is na het ABP het grootste pensioenfonds van Nederland, met name voor werknemers in de sector zorg en welzijn. De beleggingen van PFZW in de tabaksindustrie besloegen ongeveer € 600 miljoen in 15 tabaksproducenten.

Verdienstelijk

De nationale Rookvrij-prijs, waaraan geen geld is verbonden, wordt in het kader van Wereld Niet Roken Dag (31 mei) gegeven aan een organisatie of persoon die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor het bevorderen van een rookvrije samenleving. Dit jaar wordt de prijs voor de 12e keer uitgereikt. Vorig jaar wonnen de longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker vanwege hun acties om te voorkomen dat kinderen beginnen te roken.

Beweging

Er zit volop beweging in pensioenfondsen en beleggen in tabak. Eind augustus vorig jaar zette het bestuur van de Stichting Bedrijfstakpensioenfonds Zorgverzekeraars (SBZ) na een "fundamentele discussie" de tabaksindustrie op haar uitsluitingslijstje, zie dit eerdere artikel op TabakNee. Het fonds van de zorgverzekeraars volgde daarmee enkele grote zorggerelateerde pensioenfondsen die eerder dit jaar hun aandelen van tabaksbedrijven de deur uit hebben gedaan zoals het nu bekroonde PFZW en de fondsen die pensioenen beheren van huisartsen (SPH) en van medisch specialisten (PMS). Ook zij beleggen niet meer in tabaksaandelen- en obligaties.

Zorgenkind ABP

"PFZW heeft met dit besluit heel duidelijk afstand genomen van de activiteiten van de tabaksindustrie. We waarderen dit graag met de 'Rookvrij-prijs'. Er is moed en durf voor nodig om dit standpunt in te nemen," aldus Michel Rudolphie van KWF Kankerbestrijding. "Hoewel het al jarenlang een publiek geheim is dat de tabaksindustrie weinig ethisch handelt, zijn er nog maar weinig partijen die dit hardop durven te zeggen. We hopen dat dit navolging vindt bij andere beleggers." Hij doelt hierbij onder andere op pensioenfonds ABP dat het zorgenkind blijft, zie dit artikel.

Het pensioenfonds voor overheid en onderwijs wil haar tabaksbeleggingen nog niet opgeven. Wellicht is de prijsuitreiking voor PFZW een aanleiding voor ABP om de discussie toch te starten.