line

Tabaksindustrie voert intensieve lobby in Amerika voor e-sigaretten

dinsdag 29 maart 2016

Uit onderzoek van het Amerikaanse journalistenplatform The Center for Public Integrity blijkt dat de tabaksindustrie een harde lobby voert om e-sigaretten veilig te stellen voor nieuwe wetgeving. Zo doneerde ze meer dan 63 miljoen dollar aan de campagnekassen van politici door het hele land.

Door de webredactie

De tabaksindustrie lobbyt hard tegen de invoering van wetgeving op elektronische sigaretten, een markt waar ze zelf een steeds groter aandeel van in handen proberen te krijgen. Uit onderzoek van het Amerikaanse journalistenplatform The Center for Public Integrity naar het lobbynetwerk van de tabaksindustrie, blijkt dat ze dat op drie manieren doen. De industrie probeert in de eerste plaats zelf politici te beïnvloeden maar zet daarnaast ook derde partijen in die dat voor hen doen (denk aan belangen- en brancheorganisaties) en ten slotte door "grass roots" campagnes op te zetten. Met dit laatste proberen ze bijvoorbeeld rokers te mobiliseren om brieven te schrijven aan politici. Verspreid over alle Amerikaanse staten zijn er 450 lobbyisten actief. De tabaksindustrie heeft in vijf jaar tijd ook 63 miljoen dollar gedoneerd aan de campagnekassen van lokale en landelijke politici. Zo hopen ze toegang tot politici te krijgen en nieuwe wetgeving voor de e-sigaret te kunnen beïnvloeden. Ook is er veel druk uitgeoefend op politici om accijnsverhogingen tegen te houden, terwijl een accijnsverhoging een bewezen zeer effectief middel is om het aantal rokers te verminderen. De lobby heeft succes gehad: hoewel 24 staten een accijnsverhoging hadden voorgesteld, is dat in slechts acht staten ingevoerd. Alleen de staat Nevada was daarbij de enige staat die de accijns met meer dan een dollar verhoogde.

Ook hebben een flink aantal staten geprobeerd wetgeving in te voeren om accijns op e-sigaretten te kunnen heffen. De tabaksindustrie probeert de e-sigarettenmarkt naar zich toe te trekken en is er altijd bij gebaat dat er zo min mogelijk regels zijn. De verwachting is dat de wereldwijde e-sigaretmarkt in 2025 zal uitgroeien tot zo'n 50 miljard dollar. Inmiddels is het de industrie gelukt om in 19 staten zo effectief te lobbyen dat de tekst van de uiteindelijke wetten zo is aangepast dat het in de toekomst moeilijker zal worden voor de Amerikaanse overheid om accijns in te kunnen voeren op e-sigaretten.

tags:  accijnsverhoging | e-sigaret | tabakslobby | tabaksindustrie