line

Wanda de Kanter: ‘Zorgelijk dat daling rokers stagneert’

maandag 02 november 2015

Uit nieuwe CBS-cijfers blijkt dat het voor jongeren die willen stoppen met roken niet makkelijk is om de sigaret voorgoed te doven. Maar liefst 38.9% lukt het volgens het CBS niet om het stoppen door te zetten. Zo blijft het aantal rokers volgens longarts Wanda de Kanter al jaren hetzelfde.
Door de webredactie

Oktober was omgedoopt tot Stoptober. Op de laatste werkdag van deze maand, maakte het CBS nieuwe cijfers bekend over hoeveel Nederlanders het lukt om te stoppen met roken. Uit de Gezondheidsenquête 2014 blijkt dat 38,9 procent van de jongeren tussen de 12 en 20 die met roken waren gestopt, weer zijn begonnen. Slechts drie op de tien rokende Nederlanders lukt het uiteindelijk om te stoppen.

Longarts Wanda de Kanter, voorzitter van de Stichting Rookpreventie Jeugd, pleit voor begeleiding bij een stoppoging om de slagingskans te optimaliseren. Tegen Trouw zei ze: "Zeker in Nederland is nog te weinig bekend dat roken niet zomaar een gewoonte is, maar een echte verslaving. Dat de eerste weken van stoppen best makkelijk kunnen zijn, maar dat daarna de hersenen je weer aanmoedigen te roken."

Uit het CBS-onderzoek over 2014 blijkt dat Nederlanders minder zijn gaan roken. Tussen 2003 en 2011 nam het aantal rokende mannen en vrouwen met ongeveer 30% af. Maar sinds 2011 is dat aantal stabiel gebleven. Nog altijd rookt een kwart van de Nederlanders. De Kanter zegt in Trouw dat ze dat zorgelijk vindt, omdat het betekent dat we na een jarenlange daling nu op een plateau zitten. Een van de redenen daarvoor is dat de kennis over de gevaren van roken in Nederland buitengewoon laag is. Nederland bungelen onderaan de lijst ten opzichte van andere Europese lidstaten.

De Kanter: "Het kabinet is verplicht campagnes te organiseren, maar de minister stelt geen geld ter beschikking Als liberaal noemt ze roken de keuzevrijheid van mensen, maar ze verwart hier vrijheid met verslaving. Maar op 12-jarige leeftijd is beginnen met roken geen vrije keuze. Daarnaast zijn andere effectieve maatregelen bekend: zoals hogere accijns – in Nederland al twee jaar niet verhoogd –, minder verkooppunten en sigarettenpakjes zonder logo."

De Kanter heeft nog een extra tip voor mensen die willen stoppen: "Beloon jezelf: bedenk bijvoorbeeld wat je wilt doen met de 2000 euro die je jaarlijks uitspaart als je stopt."

tags:  roken | onderzoek | antirookbeleid | tabaksontmoediging