line

Wanda de Kanter wint Vrouw in de Media Award

vrijdag 06 februari 2015

Longarts Wanda de Kanter, voorzitter van de Stichting Rookpreventie Jeugd, is de winnaar van de Vrouw in de Media Award 2014. De prijs beloont de vrouw die in 2014 zich het beste als deskundige heeft geprofileerd in de nieuwsmedia.Ze krijgt deze prijs voor haar succesvolle strijd tegen de tabakslobby.
Door de webredactie

De Kanter kreeg 28 procent van de ruim 3.500 uitgebrachte stemmen. Behalve De Kanter maakten ook presentatrice en actrice Anousha Nzume en wiskundige Ionica Smeets kans op de prijs. De gelijktijdig uitgereikte You Go Girl Award ging naar de Somalische vuchteling Ilhaam Awees, die zich profileerde als woordvoerder van uitgeprocedeerde asielzoekers.

De Kanter strijdt samen met collega longarts Pauline Dekker al meer dan vijf jaar voor een rookvrije samenleving. De door hen opgerichte Stichting Rookpreventie Jeugd wil bereiken dat jongeren niet beginnen met roken.

De Kanter en Dekker waren het afgelopen jaar veelvuldig in het nieuws, onder meer naar aanleiding van de rechtszaak die zij aanspanden tegen de staat om de ongeoorloofde contacten van de overheid met de tabaksindustrie. Inmiddels weten media hen goed te vinden wanneer zij commentaar zoeken over rookgerelateerde onderwerpen.

'Inhoud en vorm'
Een greep uit de motivaties die stemmers gaven:
"Wanda de Kanter zet zich met tomeloze energie in om het roken bij adolescenten te voorkomen, om daarmee tabaksdoden op langere termijn te voorkomen."
"Zij zet zich op wetenschappelijke wijze in voor patiënten en tabaksverslaafden. En maakt keer op keer duidelijk in de media hoe belangrijk het is om Nederland rookvrij te krijgen."
"Inhoud en vorm (eerlijk en feiten zonder veroordeling)."
"Moedig, vastbesloten, doortastend in haar strijd tegen de machtige tabaksindustrie, voor de gezondheid van de mensheid, maar onze kinderen in het bijzonder."

In een reactie zei De Kanter tegen Opzij de prijs een grote eer te vinden. Op de vraag waarom zij denkt dat mensen op haar hebben gestemd, zegt ze:

"Elk jaar zijn er 20.000 mensen die door het roken sterven, de helft voor hun 65ste. Dat zijn 70 doden per dag, vermijdbare doden. Dat moet stoppen. We proberen ervoor te zorgen dat mensen niet beginnen met roken en richten ons vooral op de overheid en de tabaksindustrie, die door haar lobbyisten nog altijd een grote invloed heeft op het beleid en de politiek."

Meer vrouwelijke deskundigen
De Vrouw in de Media Award is een initiatief van mediaplatform VIDM.nl en sprekersbureau ZijSpreekt. De initiatiefnemers zetten zich in voor het vergroten van de zichtbaarheid van vrouwelijke deskundigen in de media. Het percentage vrouwelijke deskundigen in de Nederlandse nieuwsmedia schommelt al jaren tussen de 25 en 30 procent

Op voordracht van journalisten, het publiek en onderzoek door Hogeschool InHolland waren aanvankelijk 20 vrouwen genomineerd. Het publiek kon tot 3 februari via internet stemmen en zo bepalen wie de winnaar werd.

tags:  media | Wanda de Kanter | tabakslobby | antirookbeleid | tabaksontmoediging