line

Professor Chapman: "Mede door plain packaging heeft Australië laagste percentage rokers ter wereld"

zondag 25 januari 2015

Verschillende Europese landen, waaronder Nederland en Groot-Brittannië, discussiëren op dit moment over het invoeren van nieuwe regels. Regels die het uiterlijk van sigarettenverpakkingen aan banden leggen: grotere gezondheidswaarschuwingen, mogelijk gruwelijke plaatjes en geen merkuitingen meer. Doel is het terugdringen van tabaksgebruik. In Australië is dat al de realiteit. Professor Chapman tegen de BBC: "Er is geen enkel bewijs dat de illegale handel door plain packaging is toegenomen."
Door de webredactie

De Australische professor Simon Chapman, gezondheidswetenschapper aan de Universiteit van Sidney, werd door de BBC geïnterviewd over de plannen van de Britse minister van Volksgezondheid om plain packaging in te voeren. Daardoor zullen alle sigarettenpakjes er identiek uit komen te zien, inclusief de merknamen.

Ook in Nederland speelt deze discussie. De Tweede Kamer discussieerde er afgelopen week over, mede doordat een Europese Richtlijn is aangenomen waarin staat dat verpakkingen van tabaksproducten voor 65 procent bedrukt moeten zijn met gezondheidswaarschuwingen. Longarts Wanda de Kanter werd vrijdag nog geïnterviewd bij radioprogramma Stand.nl over de mogelijkheid om gruwelijke plaatjes op verpakkingen te plaatsen. Binnenkort neemt Nederland een besluit.

Australië is het eerste land waar plain packaging daadwerkelijk is ingevoerd en professor Chapman schreef er het boek Removing the Emperors Clothes, tobacco plain packaging in Australia (2014) over.

Lobby tabaksindustrie

De tabaksindustrie lobbyt al jaren tegen plain packaging en de maatregel wordt nogal eens in twijfel getrokken. Chapman zei tegen de BBC: "Roken wordt al jaren minder en minder in Australië doordat de overheid verschillende maatregelen heeft genomen om het te ontmoedigen. Plain packaging is de laatste van het pakket aan maatregelen [...] Twee jaar na de invoering is het aantal mensen dat rookt gedaald tot 12,8 procent. Het is nog nooit zo laag geweest en het zet Australië daarmee op de eerste plaats. Er zijn geen andere landen die lagere cijfers halen dan Australië. Er zullen mensen zijn die zeggen dat het door alle maatregelen behalve plain packaging komt. Vooral de tabaksindustrie zegt dat. Het is goed om aan te stippen dat de tabaksindustrie dit naar voren brengt, juist omdat zij heel precies weten wat de gevolgen per maatregel zijn. Ze houden het winkel voor winkel, merk voor merk, dag in dag uit in de gaten. Ze weten precies wat er gebeurt in Australië en daardoor zijn ze juist tegen deze maatregel."

Ook zegt Chapman dat rokers die tegen plain packaging zijn, in de minderheid zijn. 90 Procent van de rokers heeft volgens hem spijt dat ze zijn begonnen en het merendeel spoort aan dat er maatregelen genomen worden om hen te helpen stoppen of om roken tegen te gaan.

Geen enkel bewijs

Een veelgebruikt argument tegen plain packaging is dat het illegale handel zou stimuleren. Een argument dat volgens Chapman in Australië niet is opgegaan. "Er is geen enkel bewijs dat illegale handel toegenomen zou zijn." Zie ook dit eerdere artikel op TabakNee

Bekijk hier het hele item.

tags:  plain packaging | antirookbeleid | buitenland | tabaksontmoediging