line

Sponsort u films? Opheldering gevraagd aan tabaksfirma's

donderdag 10 juli 2014

De Stichting Rookpreventie Jeugd heeft aan alle tabaksfirma's in Nederland gevraagd of zij speelfilms, tv-series en culturele evenementen sponsoren.
Door de webredactie

Gisteren heeft Wanda de Kanter, voorzitter van Stichting Rookpreventie Jeugd, een brief gestuurd aan alle grote tabaksfirma's in Nederland: de drie fabrikanten die bij de Stichting Sigarettenindustrie zijn aangesloten en Philip Morris. Zo ook aan de NSO, de belangenvereniging voor de tabaks- en gemakswinkels en aan de VNK, de brancheorganisatie van de kerftabakindustrie. De Kanter vraagt opheldering over hun sponsorbeleid.

"De Stichting Rookpreventie Jeugd maakt zich zorgen over het roken onder de jeugd. In veel van uw publicaties en optredens in de media geeft u aan deze zorg te delen," schrijft De Kanter aan SSI-woordvoerder Willem Jan Roelofs en Robert Wassenaar van Philip Morris. De Kanter wijst erop dat reclame voor tabaksproducten verboden is, zoals ook sponsoring door de tabaksbranche.

"Desondanks valt het ons op dat in veel Nederlandse films veel wordt gerookt. Hierbij gaat het ook over familiefilms zoals Soof, Alles is Liefde en de kinderserie de Schippers van de Kameleon," aldus De Kanter in haar brief. "Internationaal onderzoek toont aan dat zien roken doet roken. Het in familiefilms presenteren van tabaksgebruik als geaccepteerd fenomeen is dan ook reclame aan zowel volwassenen als kinderen."

De Stichting Rookpreventie Jeugd vraagt zich af of dergelijke Nederlandse films/ tv-series weleens door tabaksfirma's zijn gesponsord. "Mogelijkerwijs hebben de noden van de filmindustrie zich met het belang van de tabaksbranche verstrengeld." Daarom vraagt De Kanter om bekend te maken "of films wel eens gesponsord zijn, en zo ja welke en wanneer. Staat daar een tegenprestatie tegenover, bijvoorbeeld dat het merk dient te worden getoond, of dat er gerookt moet worden in de films? Zijn er ook radioprogramma's die geld van de tabaksindustrie ontvangen?"

Daarnaast wil De Kanter graag een overzicht ontvangen van andere culturele evenementen die door tabaksfirma's worden gesponsord, zoals musea, festivals, orkesten, tentoonstellingen of sportevenementen.

We zullen de reacties op deze website publiceren.