line

Ierland eerste EU-land met plain packaging

donderdag 19 juni 2014

Ierland wil als eerste land in Europa plain packaging invoeren. De Ierse regering heeft een wetsvoorstel daartoe bekrachtigd. Ook Frankrijk overweegt standaard-sigarettenverpakkingen in te voeren.
Door Bas van Lier

"Een grote dag voor Ierland en onze kinderen en een slechte dag voor Big Tobacco."
Dat zei de Ierse minister van Volksgezondheid James Reilly vorige week, nadat de Ierse regering zijn voorstel om standaardverpakkingen voor sigaretten (bekend als plain packaging) had overgenomen. Als het aan Reilly ligt, wordt Ierland het eerste Europese land dat het voorbeeld van Australië en Nieuw-Zeeland volgt en generieke verpakkingen voor sigaretten gaat voorschrijven. Reilly is gedreven om Ierland in 2025 tabaksvrij te maken, zie dit eerdere bericht op deze site.

Als de wet wordt ingevoerd, worden alle merkuitingen op sigarettenverpakkingen verboden behalve een merknaam en productnaam in een uniform lettertype. De pakjes krijgen allemaal dezelfde voorgeschreven kleur en moeten afschrikwekkende foto's tonen als waarschuwing voor de gevolgen van tabaksgebruik.

Juridische procedures

De sigarettenindustrie liet direct na de aankondiging van Reilly weten dat, als de wet daadwerkelijk wordt ingevoerd, de Ierse overheid juridische procedures staan te wachten op grond van inbreuk op merkrecht en intellectueel eigendom. Reilly toonde zich daarvan echter niet onder de indruk. Hij zei volgens de Irish Times ervan overtuigd te zijn dat de wet juridische procedures zal kunnen weerstaan.

De industrie schermde meteen ook weer met het meer gehoorde maar onbewezen argument dat plain packaging in Australië niet tot minder rokers leidt. Reilly is er echter van overtuigd dat standaardverpakkingen het vooral voor kinderen minder aantrekkelijk maken om met roken te beginnen. (Zie ook dit artikel op TabakNee).

Aan de invoering van de wet is een uitgebreide consultatieronde vooraf gegaan. Zo hield het Ierse Parlement hoorzittingen, waar de tabaksindustrie, zoals we eerder schreven, niet op veel sympathie kon rekenen.

Frankrijk

Behalve Ierland heeft ook Frankrijk plannen om plain packaging in te gaan voeren. Juist vandaag presenteerde de Franse minister van Volksgezondheid haar voorstellen voor een compleet nieuwe gezondheidswet, waarin meer nadruk wordt gelegd op preventie.

Eerder werd al bekend dat minister van Volksgezondheid Marisol Touraine standaard-tabaksverpakkingen wil invoeren. Ook wil ze gebruik van de e-sigaret, in Frankrijk erg populair, verbieden in openbare ruimten. Ten derde wil zij collectieve juridische procedures van rokers tegen tabaksproducenten (zogenoemde class actions) mogelijk maken, zie dit nieuwsbericht.

Concrete maatregelen op dit vlak werden vandaag echter niet bekend gemaakt. Die bewaart minister Touraine voor de presentatie van het Nationaal plan voor de vermindering van het tabaksgebruik, later dit jaar, waar president François Hollande om heeft gevraagd bij de lancering van zijn 3de plan tegen kanker.