line
postbus-262-deel-1-3

Onderzoek ACM naar sabotage leeftijdscontrole vanuit postbus 262

zaterdag 19 april 2014

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) is een onderzoek gestart naar mogelijke sabotage van een bijna waterdicht leeftijdscontrolesysteem voor alcohol en tabak. De sabotage zou plaatsvinden door supermarkten die een kartel zouden vormen, achter de bekende postbus 262 te Leidschendam.

In het radioprogramma Argos wordt vandaag bekend gemaakt dat supermarkten een bijna waterdicht leeftijdscontrolesysteem, de bekende Ageviewers, bewust weren wegens omzetverlies van alcoholische drank. Precies hetzelfde geldt voor tabak. Je moet minstens 18 jaar zijn om alcohol en tabak te mogen kopen.

In een brief aan staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) vergelijkt oud-topman van C1000 Jan Hovers de situatie met de bouwfraude, omdat er nu ook sprake zou zijn van "stilzwijgende loyaliteit" naar elkaar. Hovers was eerder voorzitter van de Regieraad Bouw, die de relatie tussen de overheid en de bouwsector na de bouwfraude moest herstellen. Hij is nu toezichthouder bij De Nederlandsche Bank en bij Ageviewers, het nieuwe systeem dat drankverkoop aan jongeren moet voorkomen. Zie verder dit artikel op Nu.nl

Uit allerlei onderzoek blijkt dat te jeugdigen gewoon aan tabak kunnen komen, zie dit eerdere artikel op TabakNee. Tegen het radioprogramma Argos zeggen inkopers van Albert Heijn en C1000 dat zij enthousiast waren over het leeftijdscontrolesysteem Ageviewers. Maar intern vonden ze echter geen gehoor, stelt oud-directielid Arjan Both van Albert Heijn in het programma. Net als andere franchisers vermoedt hij dat de supermarkten omzetverlies vrezen.

De mogelijke kartelvorming en sabotage van een goed leeftijdscontrolesysteem vinden plaats vanuit de bekende postbus 262 te Leidschendam. TabakNee heeft een hele serie lopen naar het tabakssyndicaat op postbus 262. Hieruit wordt duidelijk dat achter deze postbus een samenwerkingsverband schuilt van supermarkten en de tabaksbranche. Zij hebben de belangenvereniging voor de kleine winkeliers ingelijfd zodat deze ook voor zoveel mogelijk verkooppunten van tabak pleit. Postbus 262 is in handen van Theo Roos, oud-directeur van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel.

Klik hier om het radioprogramma te beluisteren.