line

Willem Jan Roelofs geen alleenheerser meer in Stichting Sigarettenindustrie

zondag 23 februari 2014

Update 10 november 2014

Drie fabrikanten vormen het bestuur van de verenigde tabaksfabrikanten en Roelofs is gedegradeerd tot vicevoorzitter.

Door de webredactie

De vertrouwde voorzitter van de Stichting Sigarettenindustrie (SSI) Willem Jan Roelofs werd onlangs tijdens een interview op BNR Radio  (over het zogenaamde "accijnstoerisme") aangekondigd als "vicevoorzitter" van de tabaksfabrikantenlobby. Maar Roelofs is toch voorzitter?

Hebben we wat gemist? Wie is dan de nieuwe voorzitter? Op de website van de SSI wordt hier niets over vermeld. De SSI behartigt de belangen van British American Tobacco, Japan Tobacco International (JTI) en Imperial Tobacco Nederland, samen goed voor zo'n 75 procent van de Nederlandse markt voor tabaksproducten, aldus de SSI waarvan Willem Jan Roelofs sinds 1 juli 1994 de enige bestuurder en voorzitter was.

De vertrouwde Kamer van Koophandel biedt uitkomst. Al weer wat maanden terug, op 20 juni 2013, is Roelofs van voorzitter tot vicevoorzitter gedegradeerd. En het SSI-bestuur is al een dik jaar geleden, blijkbaar zonder daar al te veel ruchtbaarheid aan te geven, met een driekoppig gezelschap versterkt. Voorzitter werd eerst de Duitser Christoph von Brockhusen. Hij is General Manager bij BAT Benelux. Klik hier om zijn profiel op video te bekijken. Per 1 januari 2014 is Remy Robert di Meglio voorzitter geworden. De Meglio is general manager bij BAT, zie zijn profiel op deze site.

Zijn medebestuurder is de in het Verenigd Koninkrijk geboren Martyn Griffiths, general manager bij JT International, die wel eens op een gala wordt gesignaleerd. En dan is ook Bart Alkemade, geboren in Breda, bestuurslid van de fabrikantenlobby. Alkemade is General Manager Benelux bij Imperial Tobacco.

Willem Jan Roelofs, nu vicevoorzitter (met volledige volmacht weliswaar) is nog steeds contactpersoon en het gezicht naar buiten toe. Mocht het onverhoopt niet klikken tussen Roelofs en zijn nieuwe medebestuursleden, dan kan hij vast wel terugvallen op zijn in Bosch en Duin gevestigde bv'tjes: de Drs W.J. Roelofs Beheer, de Drs W.J. Roelofs Beleggingsmaatschappij en de Drs W.J. Roelofs Organisatie-Adviseur.