line

Philip Morris zoekt nieuwe rokers in Afrika en Latijns-Amerika

vrijdag 11 oktober 2013

Philip Morris zoekt in Afrika en Latijns-Amerika compensatie voor afnemende verkopen in Europa en Azië. Daarnaast investeert het bedrijf in eigen e-sigaretten als antwoord op het stringenter wordende tabaksbeleid in Europa. Dat concludeert de Britse investeringssite Seeking Alpha naar aanleiding van kwartaalcijfers over het tweede kwartaal van Philip Morris.

Philip Morris International (PMI) rapporteerde over het tweede kwartaal van 2013 een winst van 2,1 miljard dollar, 8,3 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder (2,3 miljard). De daling is vooral toe te schrijven aan de resultaten in Azië en de Europese Unie.

Groeikansen

In Afrika en Latijns-Amerika ziet PMI groeikansen, reden waarom het bedrijf voor 625 miljoen dollar een belang van 25 procent verwierf in de Algerijnse tabaksfabrikant Société des Tabacs Algéro-Emiratie (STEAM). Met STEAM werkte PMI al langer samen voor de distributie van de merken Marlboro en L&M.

Algerije, gemeten naar BBP de vierde economie van Afrika, is een groeimarkt voor tabak. Vooral door de toename van het aantal vrouwelijke en jonge rokers wordt een verkoopgroei van 4 procent voorzien voor de periode 2011 tot 2016. Daarnaast biedt de deal PMI ook toegang tot andere markten, waaronder Egypte.

In Latijns-Amerika kreeg PMI voor 700 miljoen dollar de laatste 20 procent van de joint venture Philip Morris Mexico in handen. Ook daar wordt groei in de verkoopvolumes voorzien.

E-sigaret

Ondertussen werkt PMI aan de introductie van een eigen elektronische sigaret die in 2016 op de markt moet komen. Deze e-sigaret krijgt een gecontroleerd verhittingsmechanisme, waarmee de oorspronkelijke smaak van traditionele sigaretten wordt benaderd. PMI kocht de rechten op deze technologie in 2011.

Volgens Seeking Alpha moeten de investeringen van PMI en andere grote tabaksfirma's (British American Tobacco en Imperial Tobacco Group) worden gezien als antwoord op het stringenter wordende tabaksbeleid binnen de EU. Naar het oordeel van de site is de markt voor e-sigaretten dit jaar al goed voor 2 miljard dollar en zou die in 2017 naar 10 miljard dollar kunnen groeien.