line
verkiezingsprogrammas-7

Verkiezingsprogramma’s beloven niet veel goeds voor tabaksbestrijding (3)

maandag 21 november 2016

De verkiezingsprogramma’s van de verschillende politieke partijen voor de Tweede Kamerverkiezingen van volgend jaar maart zijn nu allemaal gepubliceerd. Wat kunnen we verwachten van de politieke partijen? TabakNee analyseert in een korte serie de standpunten van de partijen over tabak.
Dit is deel 3.
Door de webredactie

De christelijke partijen zijn het meest uitgesproken over anti-tabak maatregelen.

CDA

Het CDA is voor preventie en vindt dat de overheid een breed tabaksontmoedigingsbeleid moet voeren, waar een stapsgewijze verhoging van accijns op tabak onderdeel van is. Zwangeren moeten geholpen worden om te stoppen met roken. Het CDA pleit ook voor verhoging van de accijns om het roken te ontmoedigen. Hiermee is het CDA een van de weinige partijen – samen met de CU en de SGP – die niet in vage statements blijft steken, maar concrete maatregelen voorstelt. Dat is bijzonder omdat het CDA de twee meest notoire tabakslobbyisten in haar midden heeft: Eelco Brinkman en Niek Jan van Kesteren zijn beide senator voor het CDA. Waarschijnlijk kan dit sterke CDA-standpunt over tabak op rekening geschreven worden van Hanke Bruins Slot, de tabakswoordvoerder in de Tweede Kamer.

ChristenUnie

Ook de ChristenUnie gaat voor preventie en zegt dat een gezonde levensstijl eerst en vooral een verantwoordelijkheid van mensen zelf is, maar ook de maatschappij aangaat. Zij wil dat jongeren vrij van verslaving opgroeien en denkt dat te bereiken door het aantal plekken voor verkoop van tabak flink in te perken. Tabak mag alleen worden verkocht in speciaalzaken, terwijl plekken waar jongeren veel komen, zoals scholen, rookvrij worden. Hier is de hand van tabakswoordvoerder Carla Dik-Faber duidelijk te herkennen. (Overigens wil de CU net als D66 de accijnzen op tabak met 100 miljoen verhogen om de begroting dekkend te maken,zo blijjkt uit haar tegenbegroting. Dit staat niet in haar verkiezingsprogramma en is geen principieel punt bedoeld om het tabaksgebruik terug te dringen.)

SGP

In het verkiezingsprogramma van de SGP staat wel het een en ander over alcohol, gokken en drugs, maar niet over tabak. Je zou denken dat tabaksverslaving een blinde vlek is voor de SGP, maar dat is toch niet zo, want in haar partijprogramma worden een aantal verstandige opmerkingen gemaakt. Zo wil de SGP, het aantal verkooppunten beperken en ook de tijden waarop tabak verkocht mag worden. En belangrijk: de SGP is voorstander van het verhogen van accijnzen om het gebruik terug te dringen.

Lees hier deel 1 in deze serie: Rechts gelooft in vrije keus
Lees hier deel 2 in deze serie: Onduidelijkheid op links
Lees hier deel 4 in deze serie: Analyse door TabakNee

tags:  verkiezingsprogramma | politiek