line
staatssecretaris-van-nix-2

VWS weer documenten ‘kwijt’

vrijdag 09 september 2016

Volgens De Telegraaf is het ministerie van VWS weer documenten ‘kwijt’. Het nieuws volgt op eerdere onthullingen van het VPRO onderzoeksprogramma Argos dat VWS documenten liet vernietigen. Klaarblijkelijk wil VWS niet dat bepaalde informatie openbaar wordt.
Door de webredactie

Het is 2008 en op het ministerie van VWS vindt een overleg plaats over alcohol waarin Ageviewers wordt besproken, een leeftijdscontrolesysteem dat via een camera op afstand checkt of iemand voldoet aan de leeftijdsgrens bij de verkoop van alcohol én tabak. VWS was verantwoordelijk voor de notulen van het verslag. Maar wat er daarna met de notulen is gebeurd, blijkt een raadsel.

De Telegraaf onthult nu dat de notulen van dat gesprek kwijt zijn geraakt. Dit blijkt uit documenten die de krant in bezit heeft gekregen via een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur. Daardoor kan Dirk Benschop van Ageviewers niet teruglezen wat er in 2008 over zijn systeem is gezegd.

Dit is opmerkelijk, omdat er rond Ageviewers en het onderwerp van de naleving van de leeftijdsgrens bij de verkoop van alcohol en tabak al langer controverse bestaat. Eerder onthulde radioprogramma Argos dat een beleidsmedewerker van het ministerie van VWS in opdracht van zijn directeur documenten moest vernietigen. Deze documenten hadden betrekking op de inzet van zogenaamde loktieners door de gemeente Utrecht. Van Rijn moest zich daar afgelopen woensdag over verantwoorden in de Tweede Kamer.

Ageviewers won eerder dit jaar een rechtszaak tegen het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL, de brancheorganisatie van de supermarkten) en Jumbo omdat zij een kartel hadden gevormd, waarmee het Ageviewers systeem uit de supermarkten werd geweerd.

Kartelwaakhond ACM onderzocht de zaak in 2014 en kreeg toen de notulen die VWS was kwijtgeraakt via een medewerker van het CBL in handen. Het overleg vond volgens De Telegraaf plaats tussen de bazen van bedrijven als Bacardi, Heineken, Bols, Albert Heijn en de ministeries van VWS en EZ.

Staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) weigert de notulen openbaar te maken. "Maar dit verslag heeft maar één pagina”, zegt zijn woordvoerster tegen De Telegraaf. Al lijkt de staatssecretaris ook niet goed te weten wat er in de notulen zou kunnen staan. "Mocht iemand daar alsnog wel zekerheid over kunnen geven, dan houden wij ons aanbevolen”, zegt hij tegen De Telegraaf. "Want ook voor ons is dit onbevredigend."

tags:  kwijt | documenten | staatssecretaris | Van Rijn | ageviewers | CBL | VWS