line

Open brief aan Obama: spaar zwarte levens door mentholsigaretten te verbieden

vrijdag 19 augustus 2016

De African American Tobacco Control Leadership Council (AATCLC) heeft de Amerikaanse president Barack Obama in een open brief gevraagd om een verbod op het toevoegen van smaakjes aan tabaksproducten, inclusief mentholsigaretten. Daarmee zou een groot aantal van de 45.000 doden voorkomen kunnen worden die jaarlijks vallen onder zwarte Amerikanen als gevolg van het roken. Menthol- en andere smaaksigaretten zijn met name populair in de Afro-Amerikaanse, Latino en Aziatisch-Amerikaanse bevolkingsgroepen.
Door de webredactie

In de brief vraagt de AATCLC Obama de Food & Drug Administration (FDA) opdracht te geven zo’n verbod in te stellen. De FDA heeft het voorbereidende werk daarvoor al gedaan, zo stelt de brief. De opstellers refereren aan een speech van Obama bij de herdenking van twee zwarte Amerikanen en vijf politieagenten in Dallas, waarin hij stelt dat de diepgewortelde oorzaken voor het geweld en racisme in het land een georkestreerde lange-termijnaanpak vragen op vele fronten.

‘In contrast daarmee is wat wij u vragen, President Obama, snel geregeld kan worden met een pennenstreek’, aldus de opstellers. ‘Uw sterke en beslissende leiderschap kan onze gemeenschap een kans geven in het gevecht tegen de nummer-1-moordenaar van zwarte mensen: tabak.’

De tabaksindustrie heeft van oudsher haar marketing voor menthol- en smaaksigaretten vooral op de zwarte gemeenschap gericht. Met de schadelijke gevolgen van dien, stellen de briefschrijvers. 88 procent van de zwarte volwassen rokers en 95 procent van de zwarte jeugdrokers geeft aan mentholsigaretten te roken. En onder zwarte mannen in de VS komt longkanker aanmerkelijk vaker voor dan onder enige andere bevolkingsgroep.

Voor de campagne heeft de AATCLC een aparte website geopend: www.savingblacklives.org waar de brief aan Obama ook in is opgenomen.

tags:  smaakstoffen | rookverbod | buitenland | tabaksontmoediging