line

CDA-jongeren: tabak alleen in speciaalzaken; Van Rijn vertrouwt liever op tabaksbranche

donderdag 18 augustus 2016

De verkoop van tabak moet verdwijnen uit supermarkten en worden beperkt tot alleen tabaksspeciaalzaken. Dat stelt het CDJA, de jongerenorganisatie van het CDA. De reactie van staatssecretaris Van Rijn is weinig verrassend: supermarkten mogen gewoon tabak blijven verkopen.
Door de webredactie

‘Het CDJA is van mening dat de stap tot roken voor de jeugd zo groot mogelijk gemaakt moet worden’, schrijft de jongerenorganisatie van het CDA op haar website. ‘Ondanks het adverteerverbod komen consumenten dagelijks in aanraking met sluikreclame voor tabaksproducten. De gemiddelde Nederlander wordt dagelijks geconfronteerd met enorme stellages tabaksartikelen achter de toonbank in supermarkten,’ zegt CDJA-voorzitter Julius Terpstra in het stuk.

Om die reden stelt het CDJA tabak alleen nog te verkopen via tabaksspeciaalzaken. Dat helpt noodlijdende ondernemers en zorgt er vooral voor dat tabak uit het gezichtsveld van minderjarigen raakt. Eerder deed Stichting Rookpreventie Jeugd eenzelfde oproep die veel media-aandacht kreeg.

Van Rijn houdt boot af

Staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) voelt hier volgens het Nederlands Dagblad niets voor. Hij hoopt nog steeds afspraken te kunnen maken met supermarkten over het afschermen van het tabakschap, zodat sigaretten uit het zicht komen te staan. Hij liet zich dan ook graag fotograferen bij de plaatsing van de eerste melkglazen deuren voor de tabakuitstalling in een Jumbo-supermarkt die zich erop voorstaat de eerste te zijn met zo’n display ban. Meteen rees echter de vraag of de supermarkt niet de tabakswet overtreedt door levensgroot het woord tabak op de deuren te zetten, wat mogelijk een inbreuk is op het reclameverbod voor tabak.

Veel discussie

Het voorstel om tabak uit de supermarkten te halen komt van de afdeling Groningen van het CDJA, vertelt Tom van den Brink, lid van het landelijk bestuur van het CDJA. ‘Het voorstel heeft zowel intern als in de media al aardig wat discussie losgemaakt’, vertelt hij. De afwijzende reactie van Van Rijn noemt hij jammer. ‘Het hangt ermee samen wat je met jongeren wilt’, zegt hij. ‘Je kunt zo’n voorstel wel afhouden, maar wij willen die stap wel maken om te voorkomen dat jongeren al te makkelijk in de verleiding worden gebracht. Daar moet je van af willen.’

Stichting Rookpreventie Jeugd reageert bij monde van secretaris Frits van Dam verontwaardigd op het afhoudende standpunt van Van Rijn. ‘Het is voldoende aangetoond dat vermindering van het aantal verkooppunten jongeren minder in de verleiding brengt om te gaan roken en het jongeren ook veel moeilijker maakt om aan tabak te komen. In plaats van zo’n voor de hand liggend voorstel te omarmen, laat de staatssecretaris zijn oren naar de tabaksbranche hangen. Met dit soort politici heeft de tabaksindustrie geen lobbyisten meer nodig.’

tags:  politiek | antirookbeleid | tabaksindustrie | tabaksbeleid | tabaksontmoediging