line

Nieuwe Kamervragen over toename rookruimtes in kroegen

donderdag 09 juni 2016

Nieuw onderzoek van Willem Bantema (RUG) heeft ervoor gezorgd dat Carla Dik-Faber (CU) nieuwe kamervragen zal stellen aan staatssecretaris van Rijn over de toename van het aantal rookruimtes in cafés en discotheken. “Hij lijkt rookruimtes te omarmen.”
Door de webredactie

Onlangs bleek uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) dat het aantal rookruimtes in de afgelopen jaren was gestegen. In 2009 had 10 procent van de kroegen een speciale rookruimte en inmiddels is dat 25 procent. Kamerlid Carla Dik-Faber (ChristenUnie) stelde Kamervragen aan de staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn en wilde weten of die toename veroorzaakt dat er ‘kroegen in kroegen’ ontstaan zodat er alsnog onder het rookverbod in cafés uitgekomen kan worden. Ook heeft ze voorgesteld om per 2017 geen nieuwe rookruimtes meer toe te laten.

Afgelopen week antwoordde de staatssecretaris. Uit zijn antwoorden blijkt dat hij niks tegen deze wildgroei aan rookruimtes wil ondernemen anders dan het in de gaten te zullen houden. “Nu in de volledige horeca het rookverbod is ingevoerd en ik tal van andere maatregelen neem om het roken te ontmoedigen, wil ik eerst de effecten daarvan afwachten alvorens nieuwe regels voor rookruimtes vast te stellen.” Hij stelt dat rookruimtes de naleving van het rookverbod hebben vergroot en dat het de vrije keus van een horeca-ondernemer is om een rookruimte te plaatsen. Van Rijn: “Ik heb aangegeven de ontwikkeling scherp te blijven volgen.”

Vandaag promoveert rechtssocioloog Willem Bantema aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) met een onderzoek naar de opstand van kleine horecaondernemers bij de invoering van het rookverbod in 2008. Zijn onderzoek gaat ook in rookruimtes: “Zo maken steeds meer café’s gebruik van rookruimtes, waar de klant, als het goed is, niet bediend wordt. In de praktijk gebeurt dat toch, vertelt Bantema: ‘Als een inspecteur dan vaststelt dat de deur tussen de rookruimte en het café openstaat, zegt de barman dat hij die vergeten was dicht te doen. Het is heel moeilijk om er de vinger op te leggen.’

TabakNee stuurde het onderzoek door naar Kamerlid Carla Dik-Faber en vroeg haar om een reactie op de antwoorden van Van Rijn. Dik-Faber: “Ik ben teleurgesteld over de antwoorden van de staatssecretaris. Hij schrijft weliswaar dat er uiteindelijk geen plek meer is voor rookruimtes in een rookvrije samenleving, maar intussen lijkt hij de rookruimtes wel te omarmen, omdat “het hebben van een rookruimte de naleving van het rookverbod in de horeca vergroot”. Waar is deze aanname op gebaseerd? Vervolgens gaat de staatssecretaris volledig voorbij aan een aantal knelpunten, namelijk het functioneren als ‘kroeg in de kroeg’ en de oneigenlijke concurrentie. Het onderzoek van Willem Bantema is voor mij aanleiding om vervolgvragen te stellen.”

tags:  kamervragen | horeca | rookruimte | rookverbod