line

Uitspraak EU gerechtshof: verbod op mentholsigaretten is geldig

donderdag 05 mei 2016

Polen, Roemenië en sigarettenfabrikanten hebben ongelijk gekregen van het Europese hof. Nieuwe antirookmaatregelen als het verbod op mentholsigaretten, standaardverpakkingen en een reclameverbod voor elektronische sigaretten mogen worden ingevoerd.

Door de webredactie

Het Europese Hof heeft 4 mei een uitspraak gedaan in de zaak die Polen, Roemenië en sigarettenfabrikanten hadden aangespannen tegen de Europese Unie en hen niet in het gelijk gesteld. Dat betekent dat de herziene Tabaksproductenrichtlijn rechtsgeldig is en gewoon ingevoerd kan worden.

In mei 2014 besloot de Unie tot de herziene Tabaksproductenrichtlijn met nieuwe antirookmaatregelen die roken minder aantrekkelijk voor jongeren moeten maken. Daartoe behoren een verbod op mentholsigaretten omdat die roken lekkerder maken door de smaak te verhullen, de invoering van grotere gezondheidswaarschuwingen op tabaksverpakkingen en afschrikwekkende kleurenplaatjes en nieuwe regels voor e-sigaretten zoals het verplicht stellen van een bijsluiter en een reclameverbod omdat er gezondheidsrisico’s zitten aan het gebruikt van de elektronische sigaret.

Polen en Roemenië (landen waar de tabaksindustrie voor grote inkomsten en werkgelegenheid zorgt) spanden een zaak aan omdat deze regels te ver zouden gaan. Tabaksfabrikanten hadden al een zaak aangespannen over de verplichtstelling van grotere gezondheidsplaatjes.

In december gaf de Advocaat-Generaal van het hof een advies waarbij hij zei dat de regels rechtsgeldig zijn. Het Europese Hof heeft het advies van de Advocaat-Generaal overgenomen.

Menthol

Een verbod op mentholsigaretten (dat pas in 2020 van kracht zal zijn) zal doorgang vinden omdat menthol volgens het Hof ‘door zijn aangename aroma beoogt tabaksproducten aantrekkelijker te maken voor de consument.’ Terwijl: ‘het minder aantrekkelijk maken van deze producten kan bijdragen aan de vermindering van tabaksgebruik en verslaving onder nieuwe en vaste gebruikers.’

Elektronische sigaretten zullen in de toekomst een bijsluiter moeten hebben en er mag geen reclame voor worden gemaakt omdat het gebruik van e-sigaretten ook risico’s voor de gezondheid met zich meebrengen.

Ook vindt het Hof niet dat de verplichtstelling van grotere gezondheidswaarschuwingen en afschrikwekkende plaatjes te ver gaat, omdat ‘dit verbod de consumenten kan beschermen tegen de risico’s in verband met tabaksgebruik.’

Daarmee is het ook makkelijker geworden om plain packaging in te voeren, een maatregel waarbij alle merkuitingen van tabaksverpakkingen moeten verdwijnen en ze gestandaardiseerd in de winkel komen te liggen. Frankrijk, Ierland, Groot-Brittannië en Hongarije hebben al voor deze regel gekozen. Na de uitspraak liet the Irish Cancer Society weten dat de weg nu vrij was om plain packaging zo snel mogelijk in te voeren in Ierland. Eerder zei staatssecretaris Van Rijn in antwoord op Kamervragen dat hij de uitspraak in de zaak in de gaten hield en tot die tijd afwachtte om een beslissing te nemen. De weg naar plain packaging in Nederland ligt nu met de uitspraak van het Hof open.

tags:  Brussel | rechtszaak | Europa | EU