line

Culturele instellingen opgeroepen geen tabaksgeld meer aan te nemen

dinsdag 03 mei 2016

UPDATE maart 2018
Meer dan 1000 gezondheidsexperts hebben een open brief ondertekenend die is gericht aan Britse culturele instellingen: stop met het aannemen van subsidiegeld van de tabaksindustrie. 

Door de webredactie

Het British Museum, de Royal Academy of Arts, het South Bank Centre en het London Philharmonic Orchestra hebben allemaal een lucratieve sponsordeal met twee grote tabaksfabrikanten, terwijl de tabaksindustrie geen reclame mag maken voor haar producten. Dat schrijft The Guardian.

Meer dan duizend gezondheidsexperts hebben een open brief (zondag gepubliceerd in The Observer) ondertekend waarin ze de culturele instellingen oproepen te stoppen met de sponsorovereenkomsten. Longarts Nick Hopkinson, die de campagne Smoke Free Arts leidt en zelf de ene na de andere patiënt met emfyseem heeft behandeld, zegt: “Tabaksfabrikanten, die het nodig hebben dat mensen verslaafd raken aan hun producten, die het doel hebben hen te doden, zouden kunstsponsoring niet moeten kunnen misbruiken om zichzelf als respectabel te presenteren.”

Japan Tobacco Internationaal (JTI) betaalt bijvoorbeeld ieder jaar 40.000 pond aan de Royal Academy voor een ‘premier membership package’. Dat houdt in dat het bedrijf in alle tentoonstellingsfolders wordt vermeld. Ook het South Bank Center vermeldt JTI op zijn website. En British American Tobacco is sponsor van de Royal Academy of Arts én het London Symphony Orchestra.

Reclame

“Tabaksreclame is verboden, samen met sponsoring van sport. Maar tabaksbedrijven blijven gebruik maken van het sponsoren van hoog aangeschreven kunstinstellingen om het idiote idee te promoten dat ze verantwoordelijke bedrijven zijn,” staat in de brief.
Woordvoerders van de kunstinstellingen hebben The Guardian laten weten erg blij te zijn met het tabaksgeld omdat ze daardoor de kunsten beter kunnen promoten.

In Nederland mogen tabaksfabrikanten, ondanks een reclameverbod, vooralsnog wel kunstinstellingen sponsoren. Irene Asscher-Vonk is naast commissaris bij Philip Morris ook voorzitter van de Museumvereniging en JTI is een van de grote sponsors van het Rijksmuseum.

In zijn boek Golden Holocaust, gebaseerd op honderdduizenden interne documenten van de tabaksindustrie, schrijft Stanford-professor Robert Proctor ook over de tabakssponsoring van musea. Deze is bedoeld "om een goed gevoel onder de culturele elite te kweken". Volgens Proctor voorkomt de tabaksindustrie er kritiek mee en verkrijgt de industrie er politieke steun door. Tabaksfabrikanten hopen door de kunsten te sponsoren, dat iets van het positieve imago op hen afstraalt. Smoke Free Arts hoopt dat in Groot-Brittannië tegen te gaan. In Nederland zijn daar nog geen initiatieven toe genomen.

Update maart 2018 : JTI geen sponsor meer van Rijksmuseum

Jacobien Schneider van het Rijksmuseum laat aan TabakNee weten: “Onze samenwerking is in 2017 contractueel verlopen. Wij evalueren, net als JTI, regelmatig onze partnerships. Gezamenlijk is toen besloten om het contract niet te verlengen.” Op de vraag waarom het contract niet is verlengd, wil zij geen antwoord geven.

tags:  sponsoren | volksgezondheid | reclameverbod | tabakslobby