line

Onderzoek naar tabaksdoden taak voor Onderzoeksraad voor Veiligheid?

woensdag 27 april 2016

OPINIE

Het parlement maakt zich druk over de toename van het aantal verkeersdoden tot 621 waarvan een deel vermeden had kunnen worden. Ze sluit haar ogen voor het aantal tabaksdoden dat ruim 30 keer zo hoog is en geheel vermijdbaar is. Waarom stort de Onderzoeksraad voor Veiligheid zich niet op de tabaksepidemie?
Door de webredactie

Jaarlijks overlijden er ongeveer 20.000 Nederlanders aan de gevolgen van het roken van tabak. Het aantal mensen dat rookt is bovendien al jarenlang ongeveer hetzelfde: rond een kwart van de bevolking, zo’n drie miljoen mensen. Tabak is op iedere straathoek, bij zo’n 30.000 verkooppunten, te verkrijgen, omdat het een legaal product is. Doordat het in alle schappen terug te vinden is, wordt een signaal afgegeven dat roken oké is. Terwijl, als de sigaret nu zou worden uitgevonden, die nooit op de markt zou worden toegelaten vanwege de enorme schadelijke gevolgen bij gebruik zoals de fabrikant bedoelt.

Ophef over verkeersdoden

Ondertussen is er in het publieke debat wél ophef over het aantal verkeersdoden dat het afgelopen jaar met 9% is gestegen tot 621, 51 meer dan in 2014. Het aantal doden op wegen waar je 130 km/uur mag rijden verdrievoudigde van 10 naar 32. Een partij als GroenLinks ziet volgens een artikel op Volkskrant.nl haar vrees bevestigd dat Minister Schultz risico’s neemt met de verkeersveiligheid door ondanks de cijfers de uitbreiding van de verhoogde snelheidslimiet door te zetten.

Uiteraard is het belangrijk om de verkeersveiligheid in het oog te houden. Maar nu valt de blinde vlek wel erg op: ruim 20.000 onnodige tabaksdoden per jaar, ruim 30 keer zoveel als het aantal verkeersdoden. Nederland loopt verre van voorop als het gaat om de invoering van antirookmaatregelen, zo bleek onder meer uit de serie De Politieke Rookbarometer op TabakNee. Frankrijk, Groot-Brittannië en Ierland zijn in Europa veel verder. Wereldwijd leidt Australië de weg naar minder tabaksgebruik. Daar lijkt de politiek er meer van doordrongen te zijn hoe groot de tabaksepidemie is.

Onderzoeksraad

Door het nemen van echt effectieve maatregelen kunnen mensen die anders onnodig zouden overlijden aan de gevolgen van een nicotineverslaving, worden gered. Als we ons druk maken over 620 verkeersdoden, dan moeten we ons helemaal druk maken over 20.000 tabaksdoden.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid is volgens haar website gericht “op het verbeteren van de veiligheid in Nederland en kijkt daarbij vooral naar die situaties waarbij burgers voor hun veiligheid afhankelijk zijn van de overheid, bedrijven of instellingen.” Ze onderzochten het neerstorten van de MH17 en verschillende andere vliegtuig en verkeersongelukken. Waarom zou de Raad zich niet eens goed gaan verdiepen in de tabaksepidemie die jaarlijks meer slachtoffers eist dan tientallen neergestorte vliegtuigen?

tags:  tabaksdoden | onderzoek | tabaksindustrie