line

Druk op voorzitter EU Commissie Juncker neemt toe: stop heimelijk gedoe rondom tabakslobby

woensdag 27 april 2016

Vanuit allerlei hoeken neemt de druk op Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, toe om de stiekeme contacten met de tabaksindustrie te beëindigen.
Door de webredactie

Het Europees Parlement, de Europese Ombudsman en verschillende non-gouvermentele organisaties zijn het erover eens: de Europese Commissie moet openheid geven over de contacten die ze heeft met de tabaksindustrie. Dat schrijft de Brusselse lobbywaakhond Corporate Europe Observatory op haar website.

‘De wereldwijde invloed van de tabakslobby wordt nog altijd onderschat,’ concludeerde de Europese Ombudsman Emily O’Reilly al in oktober 2015. Ze begreep daarbij niet dat de Commissie niet opener over het contact met de tabaksindustrie was, of pro-actief communiceerde wat de aanleiding en inhoud van ontmoetingen met tabakslobbyisten was. De EU heeft het internationale antirookverdrag FCTC meeondertekend en zich daarmee verplicht tot maximale transparantie over haar contacten met de tabaksindustrie. In artikel 5.3 van het verdrag staat helder omschreven dat contact met de industrie verboden is als er nieuw antirookbeleid wordt opgesteld. Om beter aan het verdrag te voldoen zou de commissie gedetailleerd moeten uitleggen wanneer en waarom er met de industrie is gesproken.

Maatregelen

Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker legde in februari haar aanbevelingen naast zich neer en wilde geen maatregelen nemen om aan het FCTC-verdrag te voldoen.

De Ombudsman laat het er niet bij zitten en organiseert binnenkort een hoorzitting over de transparantie van de contacten met de tabakslobby. Al trof ze hier volgens Politico direct het probleem dat tabakslobbyisten hierover mee willen praten. Als compromis mogen ze nu in het publiek deelnemen, maar zich niet actief in de discussie mengen.

Ook het Europese Parlement heeft een resolutie aangenomen waarin ze hun bezorgdheid uitspreken over de bevindingen van de Ombudsman. Daarnaast roept de Eurocommissaris voor gezondheid, Vytenis Andriukaitis, Juncker op actie te ondernemen. Tal van non-gouvermentele organisaties die zich inzetten voor de volksgezondheid hebben het zelfde gedaan.

De druk op de voorzitter van de Europese Commissie neemt daarmee toe om alsnog te doen wat hij hoort te doen, maximale openheid over de contacten met de tabaksindustrie. Corporate Europe Observatory beëindigt het artikel op haar website met een oproep: “Juncker, waar wacht je nog op?”

tags:  tabakslobby | lobby | tabaksindustrie