line

Amerikaanse rechtbank verplicht tabaksfabrikanten boetekleed aan te trekken voor schadelijkheid tabak.

zondag 20 maart 2016

Grote tabaksfabrikanten probeerden via de rechter een eerder vonnis waarin zij moesten toegeven dat ze het publiek hadden misleid over de gezondheidsschade van tabak, te veranderen. 'Ridicuul', zegt de rechter over hun verzoek en verplicht hen een statement te maken over hoe ze het Amerikaanse publiek om de tuin hebben geleid om hun winsten te vergroten.
Door de webredactie

Na een negen maanden durende rechtszaak van de Amerikaanse overheid tegen negen tabaksfabrikanten had aangespannen, concludeerde de rechtbank dat R.J. Reynolds, Altria, Philip Morris USA, Lorillard en vijf anderen het Amerikaanse volk meer dan vijftig jaar had misleid over de enorm schadelijke gezondheidseffecten van roken, om hun winsten te maximaliseren. De tabaksfabrikanten hadden daarbij bovendien samengezworen en hun klanten en toekomstige klanten bedrogen.

De rechter oordeelde dat er geen geldelijke boete opgelegd kon worden, maar dat de tabaksfabrikanten stuk voor stuk op hun websites, op hun producten en in advertenties kenbaar moesten maken wat ze hadden gedaan: sigaretten opzettelijk zo samengesteld dat ze nog verslavender werden, door de opname van nicotine te maximaliseren door ammoniak aan een sigaret toe te voegen om de smaak minder scherp te laten zijn. Ook moesten ze toegeven dat een landelijke rechtbank hen schuldig had bevonden van het 'opzettelijk misleiden van het Amerikaanse publiek' over de gezondheidseffecten van roken en meeroken, de verslavende werking van nicotine, de manipulatie van de sigarettensamenstelling, en het ontbreken aan een significant verschil tussen een gewone en een 'light' sigaret.

De Tabaksfabrikanten gingen in beroep in de hoop de bewoordingen van wat ze publiekelijk moesten maken, te kunnen aanpassen. Ze wilden hun namen uit het statement verwijderd hebben en allerlei woorden zo veranderen dat ze minder heftig over zouden komen, zo staat in dit artikel. Vorig jaar oordeelde een rechtbank dat de tabaksfabrikanten niet gedwongen konden worden om te zeggen dat ze het Amerikaanse volk misleid hadden. Wel moesten ze de specificaties van wat ze gedaan hadden publiek maken. Daarop werd tevergeefs een overleg gevoerd door beide partijen over de bewoordingen.

De tabaksfabrikanten stapten naar de rechter om via de rechtbank de bewoordingen aan te laten passen en dienden een dagvaarding van 40 kantjes in. Rechter Gladys Kessler heeft die eis vorige maand afgewezen en schreef: "Dit is ridicuul – een verspilling van kostbare tijd, energie en geld voor alle betrokkenen – en een verlies aan informatie voor het publiek. "Het is duidelijk dat de verdediging (de tabaksfabrikanten, red.) wederom proberen de gevolgen van deze lang lopende rechtsgang zo lang mogelijk te rekken." Daarop werd het voorstel van de Amerikaanse regering over de bewoordingen die de tabaksfabrikanten moeten verspreiden, aangenomen. Wanneer de tabaksfabrikanten dit zullen verspreiden is nog onduidelijk.

tags:  gezondheidsschade | rookverslaving | tabaksfabrikanten | verslaving