line

Jumbo voert gedeeltelijke displayban voor tabak in

vrijdag 18 maart 2016

Supermarkt Jumbo gaat tabaksproducten half uit het zicht uitstallen. De keten komt daarmee gedeeltelijk tegemoet aan een convenant dat staatssecretaris Van Rijn met de supermarkten wil sluiten over een zogenaamde displayban, maar verbergt ook de afschrikwekkende plaatjes die op pakjes komen te staan.
Door de webredactie

Jumbo, een van de grootste supermarktketens van Nederland, heeft bekend gemaakt dat tabaksproducten voortaan achter een half doorzichtig afgeplakt schap zullen zitten, zo meldt het Parool. Daarmee zijn de pakjes straks niet in detail te zien, alleen nog hun kleuren. Op deze manier ziet een koper ook de afschrikwekkende plaatjes niet meer goed die per mei 2016 op pakjes te zien zullen zijn om kinderen te ontmoedigen met roken te beginnen.

De maatregel past gedeeltelijk bij een convenant dat staatssecretaris Van Rijn met de supermarktbranche wil sluiten over een displayban. Daarmee zouden tabaksverpakkingen volledig uit het zicht in een winkel moeten staan, zodat de aanblik van sigaretten geen reactie meer triggert om te gaan roken. Supermarkten hebben hier in principe welwillend op gereageerd, mits alle tabaksverkopers aan zo'n displayban mee zouden willen werken. De tabaksspeciaalzaken zien dat niet zitten, waardoor een displayban voorlopig nog geen realiteit zal worden. Jumbo's experiment zou wel een stap in die richting kunnen zijn.

Volgens het Parool wil Jumbo er met de aanpassing naar eigen zeggen ook voor zorgen dat jongeren minder met tabak in aanraking komen. Een woordvoerder liet de krant weten: "Het bedrijf heeft in dit kader echter niet overwogen te stoppen met de verkoop."

Maar tegen Distrifood zei algemeen directeur Frits van Eerd dat het nieuwe uiterlijk van de pakjes de belangrijkste reden was om deze gedeeltelijke displayban in te voeren: 'We zijn ons bewust van de maatschappelijke discussie over de zichtbare verkoop van rookwaren. Tegelijkertijd ondergaan de verpakkingen van rookwaren een rigoureuze metamorfose. Dit was voor ons als familiebedrijf aanleiding om het rookwarenschap af te dekken. Vanzelfsprekend zorgen we er natuurlijk wel voor dat klanten nog steeds bij Jumbo terecht kunnen voor al hun boodschappen, dus ook voor diverse rookwaren.'

Supermarkten willen tabak niet kwijt. In 2014 stond tabak nog met verschillende merken in de top 100 van best verkopende supermarktproducten en leverde 1,4 miljard euro aan omzet op. Bovendien is het een product is waar mensen vanwege hun verslaving voor naar de winkel komen. Eenmaal daar doen ze ook andere boodschappen en/of impulsaankopen. Het is dan ook niet vreemd dat Jumbo niet heeft overwogen om te stoppen met de verkoop van tabak.

Eerder deze maand werd de supermarkt nog veroordeeld wegens kartelvorming tegen Ageviewers, een leeftijdscontrolesysteem dat helpt bij het naleven van de leeftijdsgrens van 18 jaar. De naleving daarvan was zeer slecht, zo bleek uit dit onderzoek. Van Rijn eiste beterschap van de branche. Volgens de Rechtbank Den Haag hebben Jumbo en CBL, de branchevereniging van de supermarkten, Ageviewers doelbewust buitengesloten. Ze kozen voor een minder waterdicht systeem, de ID-reader. Lees meer hier.

tags:  tabaksdisplay | displayban | Van Rijn | supermarkt