line

Tabak en hamburgers moeten rust brengen in beleggersland

vrijdag 29 januari 2016

Een nieuw beleggingsfonds van het Amerikaanse S&P Dow Jones Indices (S&P DJI) is speciaal bedoeld voor langetermijnbeleggers zoals pensioenfondsen. Met beleggingen in onder meer tabaksfirma's en hamburgerketen McDonald's vormt het nieuwe fonds een tegenwicht tegen zogenaamd 'kwartaalkapitalisme'. Het Nederlandse pensioenfonds PGGM steunt de komst van het langetermijnfonds, maar belegt er zelf niet in vanwege de tabak.
Door de webredactie

Het vorige week gelanceerde S&P Long-Term Value Creation (LTVC) Global Index is in het leven geroepen op instigatie van Focusing Capital on the Long Term (FCLT), een belangengroep opgezet door het Canadese staatspensioenfonds CPPIB en McKinsey. FCLT wil bewerkstelligen dat in het bedrijfsleven en de investeringswereld de aandacht meer op de lange termijn wordt gericht, in plaats van op verbetering van de kwartaalcijfers.

De LTVC Global Index bestaat uit bedrijven die op basis van behaald rendement, het eigen vermogen en de schuldpositie de beste vooruitzichten hebben voor de lange termijn. De langetermijnstrategie werkt twee kanten op: partijen die in het fonds investeren geven daarmee het signaal af dat zij dat voor langere tijd zullen doen en zich bij tijdelijke tegenslag niet direct zullen terugtrekken.

Bij de beoordeling van de bedrijven die in het fonds worden opgenomen, gelden klaarblijkelijk alleen financiële criteria. Onder de tien grootste bedrijven die in het 246 bedrijven tellende fonds zijn vertegenwoordigd zijn behalve Starbucks, Intel en McDonald's ook Amerika's twee grootste tabaksproducenten Reynolds en Altria Group.

Voor het Canadese staatspensioenfonds CPPIB (totaal vermogen 177 miljard euro) vormen de tabaksaandelen geen beletsel om 649 miljoen euro in het fonds te steken. Ook het staatsfonds CIG van Singapore gaat volgens Het Financieele Dagblad investeren in het fonds, waarin inmiddels al zo'n 2 miljard dollar zou zijn belegd.

PGGM stapt niet in

De Nederlandse pensioenuitvoerder PGGM, het Pensioenfonds voor Gezondheidszorg, Geestelijke en Maatschappelijke belangen, is lid van de belangengroep FCLT en spreekt zich daarom positief uit over de komst van de LTVC Index. In een persbericht van FCLT zegt CEO Else Bos: 'Wij zien de lancering van dit fonds als een belangrijke stap in de goede richting. De index zal aandeelhouders bewust maken van langetermijninvesteren.' Maar tegenover het FD zegt een woordvoerder van PGGM niet in het fonds te zullen investeren omdat dat in zou gaan tegen het eigen beleggingsbeleid. Sinds 2013 belegt PGGM, dat het pensioenfonds voor medewerkers in de zorg als belangrijkste klant heeft, na publicitaire ophef over haar tabaksinvesteringen, niet meer in tabak.

APG, de pensioenuitvoerder van onder meer het ABP, het pensioenfonds van overheidspersoneel, is ook lid van FCLT, maar zal niet in het indexfonds beleggen, laat een woordvoerder aan TabakNee weten. 'APG zal niet in/volgens deze index beleggen, maar dat houdt geen verband met het feit dat daarin tabaksfirma's zijn opgenomen. De pensioenfondsen waarvoor wij beleggen, hebben namelijk tabaksfabrikanten niet uitgesloten als belegging', laat hij weten.

Ondanks herhaalde oproepen aan het adres van ABP om haar beleggingen in tabaksfirma's van bijna 1 miljard euro terug te trekken, houdt het fonds vooralsnog inderdaad aan die investeringen vast.

Overigens verloor de LTVC Global Index in de eerste week van zijn bestaan bijna 10 procent van zijn waarde.

tags:  tabaksinvestering | tabaksaandeel | tabaksindustrie | beleggen