line

Tabaksreclame sluipt tienerkamer binnen via computerscherm

vrijdag 15 januari 2016

Uit nieuw onderzoek is gebleken dat Britse tieners veelvuldig worden blootgesteld aan beelden en songteksten over alcohol en tabak bij het bekijken van muziekvideo's op YouTube. De video's waarin tabak en alcohol in een positief daglicht worden gesteld, zijn populair volgens de onderzoekers.
Door de webredactie

Muziekvideo's zijn niet alleen op televisie te bekijken. Zenders als MTV zenden eigenlijk steeds minder muziekvideo's uit. Maar op internet en in het bijzonder YouTube kunnen populaire video's oneindig worden bekeken en afgespeeld. Artiesten laten tabak en drank nogal eens de revue passeren. De video van een van de grootste hits van 2013, Blurred Lines van zangers Robin Thicke en Pharell Williams, bevat bijvoorbeeld naast een parade aan blote vrouwen tussen stoere mannen, ook een scene waarin Thicke sigarettenrook in het gezicht van een model blaast.

Uit onderzoek van de UK Center for Tobacco Studies in samenwerking met de University of Nottingham, gepubliceerd in The Journal of Epidemiology & Community Health, blijkt dat Blurred Lines een van de hoogste scores had op tabaksweergaven. Ook het populaire nummer Trumpets van Jason Derulo scoorde hoog. 'Als de levels van exposure gemiddeld zouden zijn, dan worden er in een jaar alleen al in Groot-Brittannië bijna een miljard weergaven van tabak gezien,' schrijven de onderzoekers. Hun berekeningen zijn gebaseerd op het één keer bekijken van een video. 'Maar veel van de video's worden meerdere keren bekeken, waardoor dit aantal waarschijnlijk nog veel hoger ligt,' waarschuwen ze.

De data zijn verkregen aan de hand van twee enquêtes waarop in totaal 2068 tieners tussen de 11 en 18 hebben gereageerd en 2232 volwassen boven de 19 jaar. Daarbij werd gevraagd naar kijkgedrag rond de 32 populairste muziekvideo's uit de Britse Top 40. Deze video's werden opgeknipt in stukjes van telkens 10 seconden waarin beelden of songteksten over tabak en alcohol voorkwamen. En daarop is gescoord.

Geen regels

22 Procent van de tieners hadden naar de muziekvideo's gekeken tegenover 6 procent van de volwassenen. Degenen die het meest aan de beelden en songteksten waren blootgesteld waren meisjes tussen de 13 en 15 jaar.

Op tabaksweergave en –reclame in films en op televisie gelden regels in Groot-Brittannië. Maar voor digitale video's ontbreken die. De onderzoekers stellen voor dat die controle ook op digitale video's zouden moeten worden toegepast.

In Nederland is geen vergelijkbaar onderzoek gedaan, maar tieners kijken ook hier clips via YouTube. Het nummer Blurred Lines stond in 2013 elf weken op 1 in de Nederlandse Top 40. Ook hier gelden geen regels voor het laten zien van tabak in muziekvideo's op internet.

Gerelateerd nieuws: Uit onderzoek blijkt dat in populaire videogames onder jongeren ook veel wordt gerookt.
En: Er wordt nog steeds veel gerookt in films en series.

tags:  tabaksreclame | jeugd | roken | onderzoek