line
elco2-2

Elco Brinkman was nog commissaris Philip Morris toen hij senator werd

maandag 21 december 2015

Toen Elco Brinkman fractievoorzitter van het CDA in de Eerste Kamer werd, was hij nog commissaris bij Philip Morris Holland. Die informatie ontbrak in het twee pagina lange interview met hem in NRC van 19 & 20 december.
Door de webredactie

Dankzij Elco Brinkman is het CDA 'weer een partij geworden waarmee je zaken kunt doen'. Zulke complimenten staan in het artikel 'Boosheid zit niet in me' in NRC van 19 & 20 december. Dezer dagen is hij 'een milde, vriendelijke man die houdt van een kwinkslag'. Collega-senatoren 'prijzen zijn zelfrelativering en losse manier van leidinggeven'. Ook leren we dat de 'voormalig koning van de bijbanen' geen workaholic meer is. In de afgelopen jaren was Brinkman 'een veelgevraagd bestuurder en toezichthouder, onder meer als voorman van de bouwlobby'.

In het artikel geen woord over Brinkmans grootste smet op zijn blazoen: de voormalig minister van Volksgezondheid was commissaris bij Philip Morris van 21 december 2005 tot 15 juni 2011. En sinds 7 juni 2011 is hij Eerste Kamerlid tevens CDA-fractievoorzitter in de Senaat. Blijkbaar kun je als commissaris van een bedrijf van het meest dodelijke consumentenproduct ooit, een belangrijke politieke functie bekleden. In zijn eerste week als fractievoorzitter was hij nog commissaris bij de 'Firma Marlboro'.

Zuiverheidscultuur

In het interview met NRC komt de oude lobbyist in hem weer naar boven. Hij windt zich op over de 'zuiverheidscultuur' in de Eerste Kamer. 'Je moet elk gesprek met lobbyisten melden,' zegt Brinkman. 'Bij debatten mag je niet het woord voeren over onderwerpen waarin je bestuursfuncties bekleedt. Allemaal om maar de indruk van beïnvloeding te voorkomen.' Brinkman noemt het zelfs schadelijk voor de maatschappij, omdat het nou eenmaal zo werkt en politici bang worden om nevenfuncties aan te nemen.

Dankzij een rapport van De Algemene Rekenkamer werd in 2012 bekend dat Brinkman in maart 2009 toenmalig staatssecretaris van Financiën Jan Kees de Jager wist te overtuigen zijn standpunt over Europese regels voor minimumprijzen voor sigaretten te veranderen ten gunste van de tabaksfabrikanten.

Klik hier om het profiel van Elco Brinkman te lezen.

Update: Klacht bij Ombudsman NRC ingediend

Stichting Rookpreventie Jeugd heeft op 22 december tegen de auteur van dit artikel (Thijs Niemantsverdriet) een klacht ingediend bij de Ombudsman van NRC, onder meer omdat deze journalist na enige research 'had kunnen ontdekken dat Brinkman langdurig commissaris is geweest van Philip Morris. Dat hij aan deze gewezen minister van Volksgezondheid daar geen enkele vraag over stelde, is pijnlijk.' Hij had Brinkman bijvoorbeeld kunnen vragen 'hoe hij, gezien het feit dat hij zelf kanker heeft (gehad), dit kan rijmen met zijn commissariaat van een fabriek die zoveel kanker veroorzaakt. Of hoe je het als gewezen minister van Volksgezondheid in je hoofd haalt om commissaris van Philip Morris te worden en daar verder ijverig voor te gaan lobbyen.'

tags:  klacht | politiek | Philip Morris | tabaksindustrie