line
tabak-op-school-1

Tilburgse school mag tabak blijven verkopen

vrijdag 18 december 2015

De Rooi Pannen, een school in Tilburg, werd beboet omdat er tabak wordt verkocht. Maar van de rechter, zo meldt het Brabants Dagblad, mag de tabaksverkoop gewoon door gaan.
Door de webredactie

De Rooi Pannen is een scholengemeenschap in Brabant voor vmbo en mbo met vestigingen in Tilburg, Eindhoven en Breda. De Tilburgse vestiging heeft al ruim tien jaar een supermarkt, winkels en horeca op het terrein aan de Dr. Ahausstraat, waar de mbo-studenten praktijkervaring kunnen opdoen. In dit goedbezochte winkelcentrum wordt ook tabak verkocht.

Dit voorjaar meldde het Brabants Dagblad dat de school een boete kreeg. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit was namelijk komen controleren en meende dat de winkels, gerund door mbo-studenten, onderdeel zijn van de school en daar mag op grond van de Tabakswet geen tabak worden verkocht.

De Rooi Pannen wilde niet stoppen met de verkoop van tabak en stapte naar de rechter. Het argument luidde dat mensen ergens anders boodschappen gaan doen als het winkelcentrum niet het hele assortiment kan aanbieden. En dan zou er voor de studenten te weinig werk overblijven.

Is dat niet een beetje veel?

In een comment onder het bericht schrijft ene William dat er in de loop der jaren steeds meer tabak in het winkelcentrum is verkocht. 'Eerst was het een kleine supermarkt die ook wat sigaretten verkocht. Dat werd een grote supermarkt met een uitgebreid assortiment. Vervolgens kwam daar boven op nog een aparte tabakszaak bij.... Je gaat mij niet wijsmaken dat dit nodig is om dat winkelcentrum rendabel te houden [...] Het zou hetzelfde zijn als dat er in dat winkelcentrum voor jeugd op 5 winkels 2 slijterijen zitten... Dan zeg je toch ook, is dat niet een beetje veel in een schoolgebouw?'

Het gerechtshof Rotterdam heeft onlangs besloten dat het winkelcentrum van de school door mag gaan met de tabaksverkoop. Directeur van De Rooi Pannen, Tiny Pheninckx, noemt de uitspraak van de rechter 'super', zo tekende het Brabants Dagblad uit zijn mond op. Opmerkelijk, want juist in het lager beroepsonderwijs wordt veel gerookt en is een tabaksontmoedigingsbeleid broodnodig. Klik hier om het hele artikel te lezen.

tags:  handhaving | nvwa | supermarkt | rechtszaak